Musí skončit vynesené slepice v kafileriích?

Odborníci označují nerudovský problém co s vynesenými slepicemi za časovanou bombu. Přitom maso jedenáctiměsíčních slepic je kvalitní, dietní a nikdo jej nechce, protože se na něm nedá vydělat. Tvrdí to producenti vajec a zpracovatelé drůbeže.

"Linky na brojlery jsou jinak uzpůsobené, stejně jako linky pro vodní drůbež, a tak porážka slepic je problémem," řekl jeden z drůbežářů. "Zatím jsme slepice po ukončení snášky prodávali jednotlivcům po patnácti korunách," řekl Petr Semerád, ředitel Agropodniku Humburky.

Slepice, které zbudou, se potom prodávají za 2-4 koruny kilogram. I ty se ale již dneska těžko udávají. "A to ještě nejede plně drůbežářský kolos u Domažlic, kde německý majitel vybudoval drůbežárnu s turnusem na 600 tisíc slepic. Co s vynesenými slepicemi udělá, je otázka," říkají producenti vajec.

Odborníci odmítají návrh dávat živé slepice do kafilerií. "Je to nehumánní a protizákonné. Veterinární správa takovou likvidaci odmítá a jakýkoliv pokus tohoto druhu bude přísně postihovat," varuje tiskový mluvčí správy správy Josef Duben. "V krajním případě se slepice usmrtí oxidem uhličitým a odvezou do kafilerie ke zpracování na masokostní moučku," dodal.

I to má háček. Od listopadu je i v Česku zakázáno přidávat masokostní moučku do krmné směsi pro prasata i drůbež. Od tohoto okamžiku už pro ni není uplatnění, a tak se nebude k tomuto účelu vyrábět. Podle slov mluvčího ústřední ředitel správy Josef Holejšovský navrhuje, aby producenti vajec společně vybudovali porážku slepic, kam budou po ukončení turnusu nosnice odvážet zpracovávat. "Maso lze využít do konzerv pro lidskou výživu nebo pro psy a kočky. Pro někoho by to mohl být navíc i zajímavý podnikatelský projekt. Jinak se začnou vršit hory slepic," dodal Duben.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info