Mezinárodní burza ukázala, jak úsporně využívat energii z přírody

Jak daleko jsme v Evropě v oblasti alternativní a k přírodě šetrné a úsporné výroby energie nebo odpadového hospodářství?I na takovou otázku mohla odpovědět včerejší burza v českobudějovickém Domě kultury Metropol, které se zúčastnilo na třicet zástupců českých, hornorakouských a bavorských firem.

Burzu kooperací uspořádaly hospodářské komory ze tří zemí ve spolupráci s Energy Centre České Budějovice. Dopoledne odborné přednášky, po obědě vlastní kontrakty, jako jsou nabídky na spolupráci a představování projektů. "Týkají se spolupráce při vývoji nových technologií a jejich zavádění do praxe. Zaznamenáváme teď poměrně velký zájem o spolupráci s našimi firmami z rakouské a německé strany. Nejde přitom vždy jen o trh práce, ale i o nápady a možnosti, které se zlepšují," vysvětlila manažerka Jihočeské hospodářské komory Mirka Pibilová.

Technici, vynálezci i obchodníci vědí své: Potřebují finanční podporu, aby své projekty kolem úsporné energie zdokonalili, mohli začít vyrábět a potom se s nimi prosadili i s pomocí reklamy na trhu. Ten český je zatím příznivější pro monopolního výrobce energie. Podle odborníků se realita začne měnit už příští rok. Poslanci budou totiž na jeho začátku schvalovat vládní zákon o obnovitelných zdrojích energie.

Podle pravidel Evropské unie má Česko postupně vyrábět v roce 2010 deset procent energie z obnovitelných zdrojů, zatímco teď je to jen jedno a půl procenta."Vyhýbám se slovům tlak Evropské unie, ale svým způsobem tomu tak je," uvedl zástupce třeboňské firmy ENVI Svatomír Mlčoch. Firma je přitom tím, co pracovníci Jihočeské hospodářské komory označují jako vklad mezi už zavedené a zkušenější výrobce ekologických technologií z Rakouska a Bavorska. "Český člověk měl vždycky zajímavé technické nápady. Stačí mu, když si zařízení třeba v Rakousku prostuduje, a hned vymyslí nějaké zlepšováky," poznamenala Mirka Pibilová.

Firma ENVI má dokonce vlastní patent na výrobu slunečního kolektoru, který je zároveň střešním oknem. "Funguje například na střeše českobudějovické obchodní školy. Po vstupu do unie budeme moci využívat daleko víc podpůrných programů na výzkum a vývoj podobných technologií. Většinou ale s podmínkou, že se na něm budou podílet firmy ze dvou nebo i tří sousedních zemí," řekl Svatomír Mlčoch.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info