Masokostní moučky od listopadu v ČR končí

Od 1. listopadu přistupuje ČR k v EU platícímu totálnímu zákazu používání masokostních mouček pro krmení hospodářských zvířat. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben s tím, že toto opatření vyplývá z vyhlášky č.284/2003, která mění vyhlášku č, 451/2000 k zákonu o krmivech. "V této podobě bude úplný zákaz masokostních mouček v EU platit nejméně do poloviny roku 2005," konstatoval Duben.

První omezení používání masokostních mouček bylo v ČR podle jeho údajů přijato kvůli BSE v roce 1991, kdy bylo zakázáno používání masokostních mouček do krmných směsí pro přežvýkavce, a to přesto, že se této praxe do té doby nevyužívalo. Dalším závažným krokem bylo přijetí vyhlášky č. 544/2002, která změnila vyhlášku č. 451/2000 v tom smyslu, že se od letošního 1. července se nesměly používat pro výrobu masokostních mouček pro výkrm například prasat či drůbežích brojlerů kadávery, to znamená těla uhynulých zvířat.

Na zákaz krmení masokostními moučkami upozorňovala podle Dubna SVS odbornou veřejnost již více než rok s tím, že je třeba uvažovat o tom, jak tento zdroj bílkoviny v krmných směsích nahradit. "Zřejmě bude nutné uvažovat například o sóje, což však není domácí produkt, a bude to chovatele prasat či drůbeže něco stát. Ostatně domácí produkce masokostních mouček pokrývala domácí potřebu jen zhruba ze dvou třetin, zbytek byl kryt z dovozu.

Každopádně veřejnost zřejmě zákaz používání masokostních mouček ke krmení zvířat uvítá, neboť tak zmizí i ono minimální hypotetické riziko přenosu nemoci BSE na jiné živočišné druhy," konstatoval mluvčí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info