Shrabané listí zetlí většinou na vyhrazených kompostech

Na vesnicích býval podzimní úklid listí spojen s jeho spalováním. Od roku 2002 je ale v platnosti zákon o ochraně ovzduší. Jak se s tímto odpadem nyní nakládá? V kompetencích měst a obcí bylo upravit a vydat vlastní obecně závazný předpis. Od května loňského roku platí ve Strakonicích i v obcích spadajích pod město vyhláška, která zakazuje spalování listí, odpadů, vypalování trávy a křovin. "Výjimka je pouze u dřevin, které jsou prokazatelně napadené škůdci," uvedl včera vedoucí oddělení regionálního rozvoje -ovzduší MěÚ ve Strakonicích Stanislav Mrkvička.

Pro informaci nejširšího okruhu obyvatel byla vyhláška zveřejněna ve zdejším zpravodaji a nějaký čas byla umístěna na úředních deskách. Zákon chce ochraňovat vnější ovzduší před vnášením znečišťujících látek lidskou činností. Tím se rozumí i před dýmáním ohně.

Na vesnicích je problematika likvidace zahradního odpadu ožehavější než ve městě. Odpad z podzimního nebo jarního stříhání stromků lze jen stěží kompostovat tak, jako mokré spadané listí.

Čerstvý rostlinný materiál lze navíc štěpkovat pro pálení v kamnech a kotlích. Vyschlý pak, při dodržení určitých zásad, by bylo možné spalovat na otevřených ohništích.

"Těmi jsou zejména vhodné klimatické podmínky. To znamená dobré teplotní zvrstvení atmosféry a neinverzní situace. Takto by byl zajištěn dobrý rozptyl v ovzduší i minimálních splodin," upřesnil Stanislav Mrkvička. Prvořadé ovšem je, aby ohniště neobtěžovalo své okolí.

Strakonice zřídily kompostárnu v Holi. Ale i některé obce nedělaly z rostlinného odpadu problém.

"Vyčlenili jsme zvláštní prostor na obecním pozemku, kam mohou všichni bez poplatku listí kdykoliv svážet," uvedl starosta Chelčic Jiří Iral.

Menší obce reagují podobně.

"Náves je plná listí. O tomto víkendu pořádáme společný úklid. Rostlinný materiál kompostujeme na vyhrazeném obecním místě," dodala starostka nedalekých Nebřehovic Miroslava Hradecká.

Nedodržení podmínek stanovených zákonem, nebo vyhláškou může být posuzováno u občana jako přestupek, u osoby podnikající už jako správní delikt.

"Při závažném porušení těchto norem může kompetentní orgán uložit i několikatisícový finanční postih," sdělil vedoucí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info