Pekaři chtějí kvůli cenám obilí opět zvýšit ceny

Podobně jako loni chtějí i letos pekaři zdražit své výrobky o zhruba 20 procent. Důvodem je, že od loňského podzimu zdražilo obilí zhruba o pětinu. Informují o tom páteční Hospodářské noviny. Zdražit pečivo podruhé však bude podle pekáren obtížné. Dalšímu zdražování se rovněž brání obchodní řetězce.

"Jsme ochotni jednat, ale určitě zdražovat nehodláme," řekl mluvčí řetězce Delvita Petr Uchytil. Pekaři původně tvrdili, že druhá vlna zdražení bude na jaře, a to o deset procent. Nyní jsou o něco opatrnější. "Potřebujeme ceny zvednout, ale obchod se bude mnohem víc bránit," soudí ředitel firmy Odkolek Ivan Flek.

Pekařům komplikuje snahu o zvýšení cen také to, že předchozí zdražení vyšetřuje antimonopolní úřad. Ten zkoumá, zda se firmy nedohodly na společném postupu. Loňský růst cen by spojen také se zrušením desetníků a dvacetníků.

Vláda tento týden ve středu omezila vývoz obilí. Podle mluvčího Delta Pekáren Jaroslava Pompa i podle Ivana Fleka je však pozdě. Obilí je již v zahraničí a ceny vyhnal vzhůru také stát, když obilí vyvážel, shodují se.

Ministr zemědělství Jaroslav Palas s tím nesouhlasí. "Kdyby neplatili tehdy rolníkům tak málo, nemusel být vývoz velký," tvrdí Palas.

Loňská sklizeň obilovin se propadla na 5,7 milionu tun, což je nejméně od roku 1970. Stát se proto rozhodl ze svých rezerv uvolnit až 400.000 tun krmného obilí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info