Příroda vstoupila do Unie, politikové mají ale výhrady

Kritické hlasy zaznívají na podobu schválené novely zákona o ochraně přírody a krajiny. Zákon počítá v rámci programu Natura s evropskou ochranou přírodních lokalit, mezi než budou patřit i území na Litoměřicku. Novela se nelíbí Severočeskému sdružení obcí (SESO). "Pokud na pozemku, který má obec v územním plánu zpracovaný jako průmyslovou zónu, vznikne hnízdiště chráněného druhu ptáků, začne válka ekologů a úředníků a vše se bude protahovat a prodražovat," vyjadřuje výhrady výkonný ředitel SESO Antonín Rous.

Podle něj může podoba Natury brzdit rozvoj obcí. Problémem je podle sdružení také to, že odvolacím orgánem je ministerstvo životního prostředí, tedy předkladatel zákona. "Budou trvat pochopitelně na svém. Odvolacím orgánem by měla být vláda," tlumočil návrh SESO Antonín Rous.

Proti zákonu ve sněmovně hlasovali poslanci ODS, naopak ho podpořila většina komunistů. Pokud by Naturu zákonodárci před vstupem do Unie neschválili, hrozily by podle některých odborníků republice vysoké sankce. Řada ve schvalování je nyní na senátu a prezidentovi.

Sdružení dále vadí, že do programu Natura byla zahrnuta řeka Labe, v regionu vedoucí konkrétně od litoměřického mostu ke státní hranici. To v praxi znamená překážku ve stavbě jezů, kterou sdružení podporuje. Jezy mají zajistit splavnost na nezkanalizovaném úseku od Ústí ke státní hranici.

Ekologové jsou naopak rádi, že poslední nezasažený kus přírody podél břehů Labe bude zahrnut v evropské ochraně. Stejně je řeka a okolí již chráněna za státní hranicí v Německu.

Většina chráněných míst Naturou v regionu se nachází na území CHKO České středohoří. I s řekou Labe je jich celkem devět. Patří mezi ně například Bílé stráně u Litoměřic, Holý vrch či vrch Boreč. "Vzhledem k výskytu vzácných živočichů byl vybrán například Luční potok pod Třebušínem, Lovoš či Radobýl," popsal pracovník Správy Chráněné krajinné oblasti České středohoří Roman Hamerský.

Pro návštěvníky chráněných míst se nemá v praxi nic měnit, platit na nich budou stejná pravidla jako doposud.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info