Holanďané v EU chtějí čisté technologie

Od 1. července převzalo od Irska na půl roku "žezlo předsednictví" EU Nizozemí, které vidí svůj cíl především v prohlubování vztahů mezi starými a novými členskými zeměmi. Jeho dalšími prioritami jsou udržitelná evropská ekonomika, bezpečnost, vyvážený víceletý rozpočet a efektivnější role Unie ve světě. Tématům spojených se životním prostředím se ovšem Holanďané věnují také.

Na základě hesla "životní prostředí jako příležitost" chtějí Holanďané posílit environmentální dimenzi v Lisabonském procesu. S pomocí příkladů ekologicky orientovaných inovací v podnikání se bude moci Rada ministrů přesvědčit, jak může životní prostředí přispět k ekonomickým cílům Lisabonského procesu. Ekologicky čisté technologie jsou podle nizozemského ministerstva zahraničí důležité pro plné využití synergie soukromého sektoru a životního prostředí. Za nizozemského předsednictví má jeho reprezentace v úmyslu zvýšit důležitost a vyhlídky ekologie jako třetího pilíře Lisabonské strategie.

Holanďané chtějí do agendy EU přinést téma ekologicky udržitelné mobility, což znamená především snahu o tišší, ekonomičtější a ekologicky šetrnější automobily. Pozornost chtějí soustředit na podporu používání uhlíkových filtrů na jemné prachové částice, zpřísnění požadavků na emise CO2 a vypořádání se s hlukovým smogem přímo u zdroje. Mezi dalšími materiály se bude nizozemské předsednictví za každou cenu soustředit na odpad z těžby uhlí, fluorované plyny a tzv. Aarhuský balíček. Co se týče posledně zmíněného, cílem je přijmout legislativu nutnou pro to, aby evropské společenství bylo důstojnou jednací stranou na druhém setkání účastníků k Aarhuské úmluvě v květnu 2005. Ačkoliv evropská zemědělská politika je ožehavé téma, Nizozemí se během svého půlročního předsednictví hodlá soustředit na udržitelné zemědělství ve vztahu k sociálním omezením. Tématem, o kterém budou Holanďané diskutovat, je nalézt v rámci Společné zemědělské politiky optimální vyvážení mezi ekonomickými, sociálními a ekologickými zájmy, přičemž se budou brát v úvahu omezení produkce a dovoz zemědělských produktů a potravin. Holanďané se chtějí také podívat na reformu režimu obchodování s cukrem.

V oblasti ochrany přírody chce Nizozemí zkusit urychlit návrh EU týkající se posílení lesního práva, správy a obchodování s lesy. Cílem návrhu je potírat ilegální těžbu a ilegální obchod se dřevem. V úzké spolupráci s Evropskou komisí Nizozemí též zorganizuje dvoudenní konferenci k 25. výročí přijetí Směrnice o ptácích. Navíc povede konzultace týkající se předpokládaného oznámení o financování sítě Natura 2000. Nicméně je nejisté, zda Komise toto oznámení vydá před koncem předsednictví Nizozemí.

V oblasti průmyslu považuje nizozemská reprezentace za významné nařízení pro jednotný systém pro registraci, hodnocení, omezení a povolování chemických látek (REACH). Navrhované nařízení by nahradilo více než 60 existujících směrnic a nařízení, proto by mohlo znamenat významné snížení administrativy. Systém REACH zároveň přesune velký díl odpovědnosti za životní prostředí na průmysl, protože podniky budou mít povinnost sbírat informace, posuzovat rizika a přijímat taková opatření, aby zamezily jakémukoli riziku, které zjistí. Nizozemské předsednictví nestihne v krátkém půl roce sestavit první čtení všech komponent nařízení REACH v hotové podobě. Přesto se bude snažit o co nejvýznamnější pokrok v proceduře přípravy nového nařízení.

Podle hesla "udávání trendů v dopravě" nizozemské předsednictví soustředí pozornost na společný přístup k mezinárodní dopravě a vodní politice v rozšířené Unii. Neformální rada pro dopravu bude věnovat zlváštní pozornost vývoji v oblasti letectví a námořní dopravě na krátké vzdálenosti.

Hlavní prioritou námořní dopravy je zredukovat s ní související administrativu a zlepšit její kvalitu. Holanďané chtějí podporovat i vnitrozemskou vodní dopravu, například použitím nových technologií jako je služba Říční informační servis, elektronický komunikační systém. Inovace budou v centru pozornosti na neformálním ministerském mítinku o zlepšování infrastruktury a během konference "Energie v pohybu" o udržitelné mobilitě. Rozhodující důležitost také přikládá Nizozemí zvýšení bezpečnosti na silnicích. K němu by mohla přispět harmonizace pravidel pro udělování řidičského oprávnění. Iva Nachtmannová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info