Lesnické firmy se nechtějí vzdát obchodu se dřevem

Státní podnik Lesy ČR chce získat do svých rukou větší část obchodu se dřevem a lesnické firmy se proto obávají zestátnění tohoto oboru. Podnikatelé tvrdí, že státní úředníci používají při argumentaci zmanipulované údaje. Jak informují dnešní Hospodářské noviny, v pondělí o tom podnikatelé jednali s ministrem zemědělství Jaroslavem Palasem (ČSSD). "Zahájili jsme včera dialog, v němž je nutné pokračovat. Jedná se nám například o manipulaci s daty při kontrole Nejvyššího kontrolního úřadu ze strany vedení Lesů ČR," řekl prezident České asociace pracovníků v lesním hospodářství Josef Horák.

NKÚ z podkladů státních Lesů ČR usoudil, že prodej dřeva státní firmou je efektivnější než prodej přes soukromé lesnické společnosti. Ministr Palas tím zdůvodňuje změny, které chce v lesním hospodářství uskutečnit.

Následné nezávislé audity však podle HN prokázaly, že efektivnější jsou naopak soukromníci. "Předložíme vedení ministerstva rozbor našich argumentů," přislíbil Horák. Mluvčí ministerstva Martin Severa k jednání pouze uvedl, že se obě strany shodly na potřebě lepší komunikace. Vedení Lesů ČR zatím deníku neodpovědělo na to, kdo konkrétně dával NKÚ podklady, které výsledné propočty zkreslily. Podle HN do nich nebyla započtena část režijních nákladů při prodeji dřeva. "Poskytoval jsem údaje průběžně tak, jak je úřad požadoval. Nevím, kdo a co konkrétně," uvedl minulý týden ekonomický ředitel firmy Zdeněk Cába.

Lesy ČR hospodaří na 1,38 milionu hektarů státních lesních pozemků, což je více než 50 procent veškeré této půdy v tuzemsku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info