Cena nafty trápí zemědělce

Razantní růst ceny nafty zvedá zemědělcům náklady. Vygradování ceny přišlo pro farmáře nešťastně, právě při podzimních pracech. Velké zemědělské společnosti v regionu utratí statisíce navíc.

"Cenové nůžky se rozevírají. Nejhorší je, že výkupní ceny produktů jsou mnohdy nižší, než byly před revolucí, kdy byla nafta v porovnání s dneškem za hubičku," reagoval za Asociaci soukromého zemědělství Jaroslav Šebek junior.

Jako pozitivní přístup státu vidí částečné vracení spotřební daně za naftu pro zemědělce. Bez něj by současná situace byla pro zemědělce více než kritická.

"Je s tím ale spojena poměrně velká administrativa, která je pro drobné farmáře složitá. Někteří si pro vypracování objednávají i školené odborníky, což také není zadarmo," uvedl Jaroslav Šebek.

Šéf společnosti Agro Hoštka Václav Sochr upozorňuje na to, že vracení daně není příliš významnou kompenzací.

"Daň totiž zůstala stejná. Růst ceny není způsoben jejím navýšením, takže nám nikdo nevrátí víc peněz," uvedl Václav Sochr. Jen na naftě společnost za rok prodělá ve srovnání s loňskem přibližně půl milionu korun.

V řadě oblastí navíc kvůli podzimnímu klimatu roste spotřeba pohonných hmot. Při trvajícím suchu se totiž pluhy do půdy těžko dostávají. Deště z posledních dnů jsou proto pro farmáře úlevou.

V současné době rolníci sklízejí cukrovku a kukuřici na zrno, končí sklizeň kukuřice na siláž a pokračuje setí.

Fotografie: Cena nafty v posledních týdnech stále roste. Zemědělci na ní tratí spoustu peněz, nepomůže jim ani vracení daně. Nafta totiž nezdražuje kvůli dani, ale kvůli cenám na světových trzích.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info