Pastevectví je koníček, říká ovčák

Drobný pes s černobíle zbarvenou srstí oběhne půlkruh kolem stáda šesti ovcí a opodál zalehne do trávy. Pastevec dá povel. Pes se bleskurychle zvedne a opět ovce popožene blíž k ohradě. Totéž se opakuje ještě několikrát. Souhra pastevce a psa je obdivuhodná. V areálu Agrochovu Sobotka u Mladějova na Jičínsku o víkendu pastevci se svými psy soutěžili v pasení ovcí v anglickém stylu. Konalo se tam mistrovství České republiky. "Pasení ovcí v anglickém stylu spočívá v tom, že ovčák se psem ovládají stádo ovcí do deseti kusů," říká jeden z organizátorů Jiří Rulc.

Pro takový způsob pasení se všechna plemena psů nehodí. Podle několikanásobného mistra republiky v pasení ovcí Miroslava Koška jsou nejvhodnější border collie pocházející z pomezí Anglie a Skotska. "Pokud má chovatel kolii dostatečně vycvičenou, není při práci omezen nespolehlivostí pomocníků. Kdykoli má chuť, vezme si psa a jde si s ovcemi udělat práci, kterou potřebuje," říká Koško, který pochází ze slovenského pasteveckého rodu.Border collie se vyznačuje tichým plíživým pohybem, schopností hypnotizovat stádo očima, samostatností, rychlými reakcemi a velkou ochotou pracovat. To ji činí nepostradatelným pomocníkem farmářů.

"Dobrého psa, který má pro pasení předpoklady, lze špičkově vycvičit i za jednu sezonu. Vycvičený pes je pro ovčáka velkým přínosem, i když počáteční náklady jsou vyšší," říká Koško, jenž se chovu ovcí věnuje od dětství. Pochází od Trebišova a do Čech přišel asi v šesti letech poté, co mu zemřel otec. "Strýc byl na Šumavě ovčákem, tak jsme šli s matkou tam. Chov ovcí není pro mne práce, ale koníček," říká dvaačtyřicetiletý pastevec. Anglický styl pasení je pro psy velmi náročný, protože malé stádo ovcí se hlídá hůř než třeba padesátihlavé, jehož způsob pasení se označuje jako francouzský styl."Čím méně ovcí, tím je jejich nahánění pro psa složitější. Snadno se rozutečou. Víc ovcí má tendenci držet se spíš pospolu a pes může přijít blíž," vysvětluje pastevec.Ovčák při soutěži naviguje psa na dálku tak, aby stádo prošlo v časovém limitu brankami. Používá k tomu povely, případně píšťalku. Soutěž končí zavřením stáda do ohrady. "Rozhodčí posuzují například to, jak si pes k sobě stádo přižene, jaký dělá oblouk, jak ovce dokáže co nejpřímočařeji k soutěžícímu přihnat," vysvětluje Rulc.

Na rozlehlých pastvinách ovčák a jeho pes pracují podobně. Pes dokáže sám přihnat stádo do ohrady nebo k ovčákovi ze vzdálenosti i několika set metrů, tím se anglický styl pasení liší od jiných.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info