Hovězí maso podraží až o deset korun za kilo

Stavy skotu jsou dnes v Česku nižší než v roce 1836. Zemědělci varují - hovězího masa je málo. Letos je proto bude nutné dovážet ze zámoří a cena masa na českém trhu zřejmě stoupne až o deset korun za kilogram živé váhy. To se promítne i v růstu cen v obchodech. „Roční produkce hovězího klesla v Česku na 190 tisíc tun. Máme nižší stavy než v roce 1836,“ upozorňuje prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. V Česku by se mělo ideálně ročně vyprodukovat kolem 250 tisíc tun hovězího. Přitom právě skot je podle agrárníků základním kamenem celé zemědělské soustavy a je potřeba mu věnovat zvláštní péči.

„Tuzemští zpracovatelé platí za kilo hovězího živé váhy 42 korun. V sousedních zemích dostanou ale chovatelé za stejné množství až o patnáct korun více. Proto je pro ně výhodnější telata i hovězí maso vyvážet,“ podotkl Veleba s tím, že hovězího je v Evropě málo, například i kvůli nemoci šílených krav (BSE).

Chybí hlavně přední

Ve čtyřech pražských řeznictvích, která jsme navštívili, bylo zatím hovězího masa vcelku dost. Dva obchody nabízely kompletní sortiment, počínaje žebrem a předním masem přes kližku až po nízký roštěnec a svíčkovou. V dalších dvou řeznictvích chybělo hovězí přední, na polévku ale nabízeli žebro. „To víte, přední je nejlevnější a ráno ho nakupují důchodci, takže později odpoledne už není,“ dozvěděli jsme se. Udržet stavy skotu je prioritou i pro ministerstvo zemědělství (MZe). „Pro doplňkové přímé platby z národních zdrojů jsme si s Bruselem vyjednali dotační titul s cílem chov skotu podpořit,“ řekl včera Právu Pavel Kovář z odboru komunikace MZe.

„Pravda také je, že před a krátce po vstupu ČR do Evropské unie se mnozí čeští chovatelé zachovali velice tržně. Využili rozdílných cen a velké množství zástavového skotu vyvezli,“ dodal Kovář s tím, že mladá zvířata teď v chovech scházejí. Nepříznivě se podle Agrární komory situace vyvíjí také u vepřového masa a drůbeže. „Stavy prasat opět klesají, jsme na 93 procentech soběstačnosti, s drůbeží je to podobné,“ informoval Veleba. Zatímco země bývalé patnáctky Evropské unie prodávají například prasata až deset centů pod výrobními náklady a zbytek jim dorovnává stát prostřednictvím dotací, v Česku zemědělci takovou podporu nemají.

„Nyní se kilo vepřového masa prodává až o čtyři koruny a drůbeží zhruba o dvě koruny pod výrobními náklady,“ upozornil Veleba. Čeští zemědělci také bojují s dovozy vajec, jejichž cenám nejsou schopni konkurovat. Podle Veleby se do Česka vozí vejce z Polska za ceny okolo 1,10 Kč za kus, avšak tuzemští zemědělci je nejsou schopni vyrobit za méně než 1,50 Kč. Agrární komora v těchto dnech jedná o výši a směrování dotací s ministerstvem zemědělství. Kromě toho chystá propagační kampaň, během níž chce prostřednictvím známých osobností přesvědčovat spotřebitele, aby kupovali české výrobky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info