Česko přestává být soběstačné ve výrobě cukru, protestuje proti reformě

Čeští pěstitelé vykazují v pěstování cukrové řepy v rámci EU dobré výsledky a tato plodina by měla zůstat zisková i po výrazném snížení cen v rámci reformy EU na trhu s cukrem. Na tiskové konferenci to uvedl předseda Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřich Reinbergr. V rámci reformy, která započala v půli loňska, mohou cukrovarnické firmy zanechat produkce a výrobní kvótu odevzdat unii za stanovenou kompenzaci. Podle Reinbergra rozhodnutí cukrovarů skončit postihuje i pěstitele, kteří jsou ve volbě odběratele omezení tím, že řepa se musí rychle zpracovat a nedá se tedy přepravovat na velké vzdálenosti.

V Česku možnosti skončit výrobu za stanovenou podporu využila společnost Eastern Sugar, čímž národní výrobní kvóta klesla ze 454 000 tun více než o pětinu. Dotčeno bylo tímto krokem podle dřívějších údajů asi 150 z 900 domácích producentů řepy. Brusel chce nyní reformu, která zatím nepostupuje podle jeho představ, upravit v tom smyslu, že bude dodatečnou podporou motivovat k opuštění produkce také pěstitele řepy.

České cukrovarnictví je podle Reinbergra v tomto směru zranitelné, protože prvovýrobci a zpracovatelé nejsou majetkově propojeni jako v některých jiných zemích. Česku se ale především nelíbí návrh Bruselu, aby se produkční kvóty jednotlivých zemí v roce 2010 plošně krátily. Tím se má dospět k poklesu produkce, čehož se zatím nedaří dosáhnout dobrovolným odchodem cukrovarnických firem.

ČR, která již o podstatnou část kvóty přišla, žádá, aby bylo krácení provedeno právě podle již odevzdaných výrobních limitů. Česko podle Reinbergra produkuje až deset tun cukru na hektar cukrovky. Lepší je prý v EU jen Francie, kde je to 12 až 13 tun. "Jsme vysoce srovnatelní s Německem a Rakouskem," uvedl. Přesto již Česko nebude po uzavření závodů Eastern Sugar v cukru soběstačné.

Podle generálního ředitele Eastern Sugar ČR Štěpána Hodače ale ČR boj o kvóty prohrála mnohem dřív, mimo jiné když před vstupem do EU získala jen minimální exportní limit, ačkoli její vývoz do té doby byl mnohonásobně vyšší. Základem reformy cukerního pořádku EU je pokles zaručených cen cukru v EU během čtyř let do roku 2010 skoro o 40 procent a obdobné výrazné zlevnění cukrovky. To má vést k odchodu nekonkurenceschopných výrobců z trhu. Produkce cukru v unii tak má během čtyř let klesnout asi o 25 procent, tedy asi o šest milionů tun. Dosud ale byly v unii vráceny kvóty jen asi na 1,8 milionu tun.

Česká republika zásadně nesouhlasí s navrženými změnami cukerní reformy

„Již po prvním hospodářském roce reformy je jasné, že stanovené cíle především v oblasti odchodu nejméně konkurenceschopných pěstitelů a cukrovarnických podniků nejsou plněny. V procesu restrukturalizace rozhodují ryze zájmové skupinové cíle velkých evropských cukrovarnických společností,“ řekl první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč..

Českou situaci, kdy republika ztrácí odevzdáním kvóty společnosti Eastern Sugar možnost vyrábět cukr ve výši 103 tisíc tun, přitom označil za příklad, že reforma nefunguje a nevede k potřebnému cíli, tedy selekci nekonkurenceschopných podniků. „Naproti tomu ze zemí zejména jižní Evropy bez tradice výroby a vhodných klimatických podmínek kvóty odevzdávány nejsou, anebo jen v malém rozsahu,“ konstatoval Ivo Hlaváč. Jak dodal, kvóty ale nejsou odevzdávány ani z ostatních států, kde pěstování řepy a výrobu cukru umožňuje pouze stanovená vysoká cena řepy a cukru, umožňující krýt ztráty či praktikovat nadstandardní opatření, jako například závlahy. Dosud byly v rámci EU navráceny kvóty na výrobu jen asi 1,8 milionu tun cukru oproti původně předpokládaným zhruba pěti milionům tun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info