Češi i Slováci stále více pijí víno, nám přesto kraluje pivo

Češi pijí stále více víno; jeho spotřeba na hlavu stoupla od roku 1993 skoro o dva litry na loňských 17 litrů.

Sílící obliba nápoje z révy ale nijak neohrožuje výsadní postavení piva. V tuzemsku se ho vypije stabilně kolem 160 litrů na osobu ročně, což je dle dostupných údajů nejvíc na světě. Lihovin si dá v přepočtu každý Čech kolem osmi litrů ročně. Vyplývá to ze statistických dat a odhadů odborníků.

Na vysoké domácí spotřebě piva mají podle pivovarníků v poslední době rostoucí podíl cizinci, kterých do Česka přijíždí stále více a pěnivý mok pro ně patří k hlavním lákadlům.Aktuálně na turisty a další zahraniční návštěvníky podle odhadů připadá asi 12,5 procenta domácí spotřeby, tedy zhruba 20 litrů z celkových 160 litrů.

Nejvíce piva vypili Češi v roce 2005, na osobu tehdy připadlo 326 piv. Na Slovensku však od roku 1992 spotřeba piva klesla z 92,1 litru na osobu na loňských 81,3 litru na osobu.

Nejvíce se pije světlá desítka, roste podíl ležáků. Nejvýraznější růst produkce však v poslední době zaznamenává nealkoholické pivo.

Češi vínu neholdují, na Slovensku si získává čím dál větší oblibu

Zatímco v konzumaci piva drží Češi světové prvenství, vínu přes postupný nárůst obliby holdují v rámci EU podprůměrně. I proto se předpokládá, že jeho spotřeba dál poroste. Domácí produkce přitom k uspokojení zájmu českých konzumentů nestačí. V posledních letech kryla poptávku asi z jedné třetiny až 40 procent. Domácí vinaři ale před vstupem do EU se státní pomocí zapracovali na rozšíření vinohradů. Po té, co se dostanou do plodnosti nové vinice, by se krytí domácí spotřeby mohlo podle Svazu vinařů zvýšit zhruba k polovině.

Slováci v posledních letech pijí stále více vína na úkor piva a destilátů. Jedním z důvodů zvýšené poptávky po víně na Slovensku může být podle Lubomíra Drahovského z agentury pre prieskum trhu Terno masivní reklama dovozců a výrobců vína. Od roku 1993 stoupla spotřeba vína na Slovensku pak na 15,7 litru.

Spotřeba tvrdého alkoholu se v Čechách ani na Slovensku příliš nemění, ale Slováci pijí destiláty více než Češi. V roce 2006 Slováci vypili v průměru 9,2 litru lihovin, Češi méně než osm litrů. Nejvyšší spotřeba lihovin je v Rusku, kde se pohybuje okolo 14 litrů na osobu ročně.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info