Borůvky má ochránit zákaz vstupu do některých lokalit

Poosmé chtějí letos správci národního parku zabránit devastaci horské přírody, zvláště borůvčí.

V neděli začne platit omezení vstupu do lokalit o ploše téměř deseti tisíc hektarů, což je osmnáct procent z celé rozlohy parku a jeho ochranného pásma. Skoro polovina ze zmíněných ploch se nachází v nejpřísněji chráněné zóně.

Nařízení bylo vydáno na tři roky, letos ještě platí, později se bude muset zřejmě obnovit. Omezený přístup do oblastí je vymezen na dobu od 20. července do 15. října. Mapy jednotlivých území s popisy mají k dispozici příslušné obecní úřady.

Zájemci mohou z příloh vyčíst, že jde například o okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle, pramen Labe, okolí Luční hory, Stříbrný hřbet, Liščí horu a Studniční horu. Dále Obří důl, okolí Sněžky, Lví důl, Dlouhý a Pomezní hřeben, Dvorský les a okolí Černé a Světlé hory. Nařízení je umístěno také na úřední desce před budovou Správy KRNAP ve Vrchlabí.

Důvodem, který k těmto opatřením strážce krkonošské přírody vede, je intenzivní sběr borůvek, ke kterému každoročně dochází. „Nešetrným sběrem jsou devastovány porosty. Snižuje se tak potravní základna pro semenožravé ptáky a savce. V důsledku nadměrné návštěvnosti přírodovědně hodnotného území jsou poškozovány lokality výskytu zvláště chráněných druhů rostlin. Dalším důvodem je rušení klidu zvěře, zejména v době přivykání na přezimovací obůrky a v době říje,“ vysvětlila mluvčí parku Alena Machačová.

Správa při kontrolách dodržování nařízení spolupracuje s polskými kolegy. Právě od severních sousedů totiž tradičně přichází nejvíce sběračů borůvek. Přestupci za drancování dostávají pokuty od dvou do deseti tisíc korun a jsou jim zabavovány česáče. „Omezení vstupu do vybraných oblastí se nevztahuje na osoby, které trhají plody brusnice borůvky pro svou potřebu v územním obvodu obce, kde trvale bydlí,“ upozornila Machačová.

Zároveň dodala, že omezení se týká výhradně pohybu volným terénem. Průchod po turistických cestách a cyklotrasách tím není nijak dotčen. Turisté tam mohou procházet i projíždět bez problémů.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info