Situace pěstitelů cukrové řepy je rok od roku horší

Pěstování jedné z tradičních plodin na Litoměřicku, cukrové řepy, možná brzy skončí. Situace pěstitelů je totiž rok od roku horší. Musejí snižovat osevní plochy, někteří by mohli v příštích letech od této plodiny zcela upustit.

Naprostá většina zemědělců, kteří se na Litoměřicku zabývají pěstováním cukrové řepy, se shoduje na tom, že za současné problémy v jejich odvětví může takzvaná cukrová politika Evropské unie, díky které se Česká republika, bývalá „cukrovarnická velmoc“, stává pozvolna zemí, kam je nutné cukr dovážet.

Plochy pro cukrovku ubývají

„Náklady neustále rostou a bude ještě hůř. Stále musíme hradit polovinu nákladů na dopravu, která také zdražuje,“ říká Petr Müller, hlavní agronom straškovského Asturu. Právě Straškovští v letošním roce snížili osevní plochy cukrové řepy o 75 hektarů na 425 hektarů.

„Menší snížení výměry pro cukrovou řepu plánujeme i pro příští rok. Ze dne na den však skončit nemůžeme. Vše je smluvně vázáno s cukrovarem,“ pokračuje Petr Müller.

Zemědělci na Litoměřicku mají v současné době nevýhodnou vzdálenost od nejbližšího cukrovaru. Ten je vzdálený 100 kilometrů.

Dalším zemědělským podnikem, který musel snížit osevní plochy cukrové řepy, bylo Zemědělské družstvo v Klapém.

„Zatím s pěstováním cukrovky končit nechceme, ale pro letošní rok jsme snížili osevní plochy o celou třetinu na konečných dvě stě hektarů. Na této ploše zůstaneme i v příštím roce, jsme tak smluvně zavázáni. S ekonomikou pěstování této plodiny je to však čím dál horší,“ vysvětluje Pavel Vodenka, hlavní agronom Zemědělského družstva Klapý.

Situace pěstitelů cukrové řepy se na Litoměřicku začala pozvolna zhoršovat souběžně s rušením několika blízkých cukrovarů, zvláště pak lovosického a mělnického. Spousta menších pěstitelů po tomto kroku od cukrovky upustila a přešla například na produkci obilovin, nebo řepky, jejichž rentabilita je pro zemědělce příznivá.

Například výnosy obilovin byly v letošním roce mimořádně vysoké, naopak ale klesly výkupní ceny, které se v loňském roce vyšplhaly na dvojnásobek hodnoty v roce 2006. Samotná cukrová řepa letos podle Pavla Vodenky přinesla poměrně slušnou úrodu. „Sice bylo na cukrovku dost sucho, ale není to nejhorší. Cukernatost je celkem dobrá,“ dodal agronom.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info