Zemědělci se bouří. Česko je přísnější než Brusel

Zemědělci v Česku se bouří.

Úředníci ministerstva zemědělství totiž prosadili takový systém kontrol dodržování pravidel správného hospodaření, který je výrazně přísnější, než je nařízení bruselských úředníků.

Na zemědělce v Česku tak v příštím roce čeká dvaceti- až třicetinásobné množství kontrol na dodržování takzvané křížové shody (cross-compliance - CC) než na farmáře v jiných unijních zemích.

Poradci ministra zemědělství Petra Gandaloviče spočítali, že systém prosazený ministerskými úředníky bude v praxi znamenat ročně sedm až deset tisíc kontrol zemědělských podnikatelů, zatímco při dodržování podmínek EU by to bylo jen 250. Unie totiž požaduje provést kontroly jen u jednoho procenta zemědělských podniků.

Hřešíš? Budeš bez dotací

Systém kontrol v Česku může pro zemědělce znamenat výrazné komplikace. Zemědělci totiž nesmí v případě zjištěných prohřešků čerpat až do odvolání žádné dotace.

Nový systém kontrol už vyvolal reakci, poprvé od roku 1989 se spojily všechny organizace sdružující zemědělce. S výhradami Asociace soukromých zemědělců totiž souhlasí i Agrární komora. "I v Česku musí být takový kontrolní systém, který nezvyšuje povinnosti zemědělců nad rámec Unie," uvedl Jiří Felčárek z Agrární komory.

Zástupci zemědělských organizací proto společně podepsali dopis pro ministra zemědělství Petra Gandaloviče, v němž žádají o to, aby byl systém kontrol postaven na co nejjednodušších pravidlech.

A soukromí zemědělci vůbec poprvé uvažují o veřejných protestních akcích. "Žádný z našich členů ani ze zástupců dalších zemědělských organizací nehodlá dělat stafáž při výrobě zbytečně přísnějšího modelu, který by znamenal vyšší počet kontrol," uvedl tajemník Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek.

Budeme protestovat

Zemědělci tak chtějí dosáhnout toho, aby jim nebylo znemožněno čerpat dotace. "Odvolání proti závěrům kontroly CC nesmí znamenat odložení výplaty sta procent přímých plateb kontrolovanému zemědělci, protože by se jednalo o formu nátlaku, a odvolání by se tak prakticky znemožnilo," řekl Šebek.

Proti systému se staví i poradci ministra zemědělství. Četnost kontrol přitom podle Michala Pospíšila, jednoho z poradců, v praxi nezabezpečí skutečné dodržování zásad správné zemědělské praxe.

"Neexistují například sankce vůči případům, kdy nedodržování zásad může vyústit k sesuvu půdy na místní komunikace. Je pouze stanoveno, že se na svažitých pozemcích nesmějí pěstovat širokořádkové plodiny," řekl Pospíšil.

Kontroly CC jsou v současnosti povinné v 17 zemích Evropské unie, od příštího roku se tato povinnost týká i Česka. Za opakování porušování zásad CC hrozí zemědělcům i úplné odejmutí zemědělských dotací.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info