Pivo za zimu? Silnější, tmavší a voňavější

V předvánočním období roste poptávka po silnějších a dražších pivech až o desítky procent. Lidé si také častěji než během roku dopřejí různé pivní speciality. Předvánoční období je spolu s létem pro pivovarníky hlavní sezonou.

Zhruba o třetinu více než v ostatních měsících prodá v prosinci Plzeňský Prazdroj piva Pilsner Urquell. "Jde o vyšší prodej než v nejteplejších letních měsících," řekl mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. Trend, kdy si lidé o Vánocích dopřávají prémiová piva, lze podle něj vysledovat také v okolních zemích včetně Polska, kde lidé jinak nejvíce preferují lihoviny.

"V prosinci se v porovnání s letními měsíci zvyšuje podíl ležáku na našich celkových prodejích piva," uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec. "Přibližně o 40 procent oproti ročnímu průměru roste i poptávka po speciálu, 'šestnáctce' Bud Super Strong," dodal. Budvar podle Samce v prosinci prodává téměř tolik piva jako v létě, zhruba o deset procent víc než na podzim a o čtvrtinu víc než v lednu a v únoru.

Nárůst prodeje prémiových značek a speciálů v předvánočním čase potvrdila také mluvčí Pivovarů Staropramen Alena Váchová. "Kromě volby dražších piv pro vánoční stůl mají na vyšší nákupy značek jako Stella Artois nebo Staropramen Ležák vliv také vánoční multipacky, které se staly oblíbeným dárkem pod stromeček," řekla.

Kolekce pro pivní labužníky

Zimní období podle ní také tradičně patří silnějším, často nasládlým tmavým speciálům, které přinášejí výraznější vůně a chutě ve srovnání s osvěžujícími světlými pivy. Pivovary v předvánočním období tradičně nabídnou svým zákazníkům speciální balení piv.

Prazdroj letos připravil svým zákazníkům vánoční balíčky všech druhů jím vyráběných lahvových piv s výherními cenami. Pilsner Urquell bude mít tradičně také zvláštní zlaté vánoční etikety.

Budějovický Budvar připravil na letošní Vánoce multipack osmi láhví ležáku s dárkem - sněhem ve spreji se šablonami, kterým si mohou lidé vyzdobit stromeček či okna. Dvě vánoční dárková balení uvedly začátkem listopadu na trh Pivovary Staropramen. Jde o Zimní limitovanou edici Staropramen obsahující kromě osmi láhví piva také půllitrovou sklenici a Gurmánskou kolekci, která kromě ležáku Stella Artois obsahuje pivní speciály mimo jiné s chutí pomerančů a koriandru nebo macerovaných třešní.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info