Českým zemědělcům klesnou letos příjmy o 4,6 procenta

Reálné příjmy v zemědělství v přepočtu na jednoho pracovníka letos v České republice klesnou o 4,6 procenta. Na Slovensku se naopak zvýší o 3,5 procenta. Ukazují to ve čtvrtek zveřejněné odhady Evropského statistického úřadu (Eurostat).

Podle nich průměr za celý 27členný blok vykazuje pokles o 4,3 procenta. Loni se přitom reálné příjmy v zemědělství zvýšily v EU o 12,2 procenta.

Příčiny letošního propadu lze podle statistiků hledat mimo jiné v ostrém nárůstu vstupních nákladů o téměř 11 procent nebo v poklesu reálné hodnoty dotací bez daně o 1,5 procenta.

Vůbec největší nárůst zaznamenaly proti loňsku dvě nejnovější země EU - Bulharsko s Rumunskem, které se k unii přidaly v lednu 2007. V obou se příjmy zvýšily o více než 20 procent. Naopak nejhůře na tom v tomto směru byla Belgie, kde se reálné zemědělské příjmy propadly o více než čtvrtinu.

Eurostat podotkl, že jde o odhady založené na datech získaných od členských států. Vzhledem k rozptylům v cenách během letošního roku je podle statistiků možné, že se tato skutečnost odrazí na přesnosti odhadů.

Reálné příjmy ze zemědělství zahrnují příjmy vytvořené zemědělskými činnostmi a takovými nezemědělskými činnostmi, které od těch prvních nelze oddělit. Nejde však o celkové příjmy zemědělsky hospodařících subjektů, neboť nepokrývají příjmy z jiných zdrojů, tedy například zisky z nemovitostí, platy či sociální výhody.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info