Vinné sklepy Kutná Hora letos opět vyrobí slámové víno

V nabídce Vinných sklepů Kutná Hora nebude ani letos chybět slámové síno. Lisuje se z hroznů, které několik měsíců vysychaly na slaměných rohožích a koncentrovaly v sobě cukry, minerály a buketní látky. Firma tak letos zpracovala 500 kilogramů hroznů. V pátek z jejich vysušených bobulí vyrobila mošt, který bude základem slámového vína.

"Letos jsme lisovali bobule jedné z nejušlechtilejších odrůd - Rulandského modrého. Hrozny jsme sušili na slaměných rozhožích od 24. října, tedy čtyři měsíce," řekl technolog Lukáš Rudolfský. Odhadl, že vylisovaný mošt bude mít cukernatost 38 stupňů normalizovaného moštoměru. Znamená to, že ve 100 litrech šťávy je 38 kilogramů přírodního cukru. Mošt na výrobu slámového vína musí mít cukernatost minimálně 27 stupňů normalizovaného moštoměru. Splnění této podmínky kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Slámové víno firma začala vyrábět před pěti roky. Letos ho plánuje vyrobit asi 50 litrů. Vzhledem k nárokům na kvalitu suroviny i zpracování patří tento nápoj k dražším - lahve o objemu 0,2 litru se prodávají za 500 až 600 korun. Proto je vyhledávají spíše znalci. "Máme pár prodejen, které od nás slámové víno chtějí. Většinou si ho ale prodáme sami," dodal Rudolfský.

Nejstarší záznam o vinařství v okolí Kutné Hory je v Kosmově kronice z roku 1101. Vinice tam zakládali především představitelé klášterů. V 17. století, po bitvě na Bílé hoře a po třicetileté válce, ale vinohrady zpustly a pomalu zanikly. Obnovovat se začaly v roce 1977. Na středně těžkých kamenito-písčitých půdách se nejlépe daří odrůdám Tramín červený, Muller Thurgau, Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské modré a Svatovavřinecké.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info