Čeští zemědělci zablokují na přelomu června dálnice

Stovky českých zemědělců budou 22. června demonstrovat v Lucemburku proti nerovné zemědělské politice. Na přelomu června a července navíc chystají rozsáhlé protesty v Česku, kde farmáři zablokují některé dálnice.

Vybereme jedno nebo několik míst v ČR a dálnice zablokujeme," řekl k protestům šéf Agrární komory Jan Veleba.

Protesty doma i v zahraničí chtějí opět upozornit na nízké výkupní ceny mléka a nerovnou zemědělskou politiku v Evropské unii. Členské země, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, dostávají v rámci Unie výrazně menší dotace v přepočtu na jeden hektar půdy.

Jedním z požadavků farmářů je kromě snížení výrobních kvót také určení minimální ceny. Její stanovení by podle Veleby nemělo vliv na spotřebitelské ceny. "Loni farmáři utržili za litr mléka 9 korun a nyní je to 6 korun," popsal, jak se někteří producenti dostali pod své výrobní náklady a prodělávají.

Nedosáhnou na úvěry, chtějí pomoci

"Situace je tíživá v celé EU, nejvíce ve střední a východní Evropě. Výkupní ceny jsou o 30 procent nižší než loni a v Německu jsou nejníže za třicet let," řekl Stanislav Jaš, zemědělský expert a poradce evropské organizace Copa/Cogeca, která zastupuje zemědělské producenty v Bruselu.

Podle něj by měla Unie podpořit poptávku takzvanými intervenčními nákupy, kdy státy do zásoby nakoupí část objemu přebytečného zboží na trhu, čímž se zvýší jeho cena.

Další možností, jak zmírnit dopad na zemědělce, je podle Jaše možnost přidávat sušené mléko do krmných směsí nebo finanční podpora farmářů, kteří nemají na splácení úvěrů.

Zemědělci si představují, že by se mlékařům mělo pomoci i srovnáním rozdílných dotací.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info