Ministerstvo dlouhodobě nedoceňuje práci ekologických zemědělců

Svaz marginálních oblastí (SMO) protestuje proti nepravdivým údajům v tiskové zprávě Ministerstva zemědělství ČR ze dne 1. 9. 2009, ve které ministr Šebesta tvrdí, že „kuřecí maso není českými výrobci biopotravin produkováno vůbec a dováží se ze zahraničí.“ Toto je vyloženě nepravdivá informace, protože hned několik členských farem SMO se zabývá právě produkcí biokuřecího.

Přestože ministr v tiskové zprávě vyzdvihuje dynamický rozvoj ekologického zemědělství v ČR, toto „opomenutí“ svědčí o tom, že MZe zřejmě nepracuje s aktuálními daty v oblasti bioprodukce a ekologického zemědělství, které představuje perspektivní alternativu pro chudší zemědělské oblasti, zkráceně LFA.

Zahájení a úspěšný „rozjezd“ produkce biokuřecího v ČR je přitom dalším důkazem toho, že existují farmy, které nespoléhají pouze na státní pomoc a hledají i vlastní a netradiční cesty k dosažení konkurenceschopnosti, jakou je např. produkce biokuřat na farmách v LFA, které hospodaří z větší části nebo zcela na trvalých travních porostech.

Je faktem, že Ministerstvo zemědělství ČR dlouhodobě opomíjí problémy extenzivního zemědělství, které funguje především v neúrodných příhraničních oblastech jako jediná možná volba pro farmáře, kteří se nechtějí svého podnikání vzdát. V poslední době se však bohužel přehlížení těchto farmářů stupňuje, což pravděpodobně souvisí s řešením některých problémů, kterým se dostává větší mediální podpory.

Svaz marginálních oblastí i přes výše uvedené věří, že Ministerstvo zemědělství ČR opět zaujme pozici organizace, která funguje a řeší vyváženě problémy všech farmářů a všech typů zemědělství, včetně hospodaření v LFA oblastech, které v ČR představují polovinu výměry zemědělské půdy.

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info