Krávy končí v cizině nebo na jatkách

Farmáři ve Zlínském kraji kvůli nízkým výkupním cenám mléka snižují počty dojnic. Buď je prodávají nebo posílají na jatka. Za poslední rok se tak zbavili téměř 2 500 krav. Vyplývá z průzkumu Agrární komory ČR.

Podle odborníků bude tento trend pokračovat. Vybíjení stád může v důsledku znamenat konec chovu dojnic v Čechách i na Moravě. Jde totiž o celorepublikový problém.

„Už se to dostalo do stavu, že farmáři přestávají věřit v obrat a začínají se zbavovat krav. V lepším případě je prodají, většinou do zahraničí, v horším dají na jatka,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Důvodem jsou nízké výkupní ceny mléka. Farmáři na každém litru prodělávají přes 2 koruny. Výrobní cena je 8, výkupní necelých 6 korun. Za tuto částku podle chovatelů nikdo litr mléka nedokáže vyrobit. Doplácí na to i zlínská firma Lukrom, která sdružuje několik zemědělských družstev na Moravě. Zhruba před rokem měla kolem 1 800 kusů krav, dnes o téměř 400 méně.

„Některé jsme prodali, jiné poslali na jatka. Počty mléčných krav budeme i nadále snižovat,“ uvedl majitel Lukromu Zdeněk Červenka.

Družstvo Agroječmínek v Chropyni, které patří do skupiny Lukrom, chová asi 1 100 dojnic. Jejich počet nesnižovali. Ale zřejmě je jen otázkou času, kdy se tak stane.

„Naše společnost má ve srovnání s loňským rokem o dvacet milionů korun nižší tržby z prodeje mléka,“ řekl šéf družstva František Pospíšil.

„Pokud nepřežije Agroječmínek, tak už nikdo,“ myslí si Červenka.

Na nízké výkupní ceny už doplatilo ZD Koryčany, které letos na jaře skončilo v likvidaci. Majitelé prodali asi tři stovky krav. Špatně jsou na tom i další farmáři.

„U nás stojíme před zásadním rozhodnutím, jestli začneme s vybíjením krav, nebo ne. Do konce čtvrtletí chceme vědět, jak to bude dál, protože ztráty jdou do milionů,“ řekl Josef Hruška, předseda Zemědělského družstva Kelečsko, které chová asi šest set krav.

Počty dojnic snižovalo i družstvo v Bánově, které také patří do skupiny Lukrom. Na Uherskohradišťsku je situace asi nejhorší v kraji. Za rok tam ubylo 1 880 krav, tři podniky úplně zrušily chov.

Situace v oblasti chovu dojnic je špatná nejen ve Zlínském kraji, ale i v Česku a celé západní Evropě. Přesto chovatelé z Belgie, Německa či Nizozemí u nás nakupují dojnice a stáda rozšiřují. Podle prezidenta Agrární komory ČR proto, aby byli připraveni na chvíli, kdy některé země nebudou v oblasti mléčných výrobků soběstačné. „Počítají s tím, že k nám pak budou dodávat chybějící mléčné produkty. Podobně se to stalo i v případě jiných komodit,“ uvedl Veleba.

Farmáři v kraji se mezitím budou pokoušet přežít. Jak? Jednou z možností je začít krávy chovat na maso. „Úbytek dojnic nahradíme krávami na maso. Farmáři před časem snižovali počty prasnic, teď jich mají polovinu,“ řekl Červenka.

S tím souhlasí i lidé z agrární komory. „Možností je stáda obměňovat. To znamená, horší kusy vyřadit a nahradit je telaty,“ řekl šéf Agrární komory v Kroměříži Milan Hebnar. Podle něho jiných řešení, jak se dostat ze špatné situace, moc není.

„Obilí je v podobném problému jako mléko. Takže je otázka, co vlastně můžete pěstovat,“ řekl.

* Úbytek krav

v kraji za poslední rok

region úbytek krav (ks)

Kroměřížsko 495

Uherskohradišťsko 1 880

Vsetínsko 42

Zlínsko 0

celkem

Zlínský kraj 2 417

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info