Zemědělci přijdou o další miliardu

Dnes byl zveřejněn v Úředním věstníku Evropské unie historicky nejnižší kurz koruny vůči Euru, kterým jsou přepočítávány zemědělské podpory pro české farmáře v  horských a podhorských oblastech. Jeho výše 26,285 Kč/EUR znamená, že Program rozvoje venkova vyplatí farmářům za rok 2010 o miliardu méně, než je garantováno legislativou.

O tyto prostředky přijdou zejména chovatelé přežvýkavců a mezi nimi především chovatelé masných krav. Celková ztráta za roky 2007-2010 bude představovat už 3 miliardy Kč. Na jednu masnou krávu to činí patnáct tisíc Kč.

Podstatné je, že se nejedná o běžné příjmy, které samozřejmě s  vývojem kurzu mohou kolísat. U plateb Programu rozvoje venkova jde o státní zakázky, v rámci jejichž plnění se zemědělci zavázali na pět let provádět nadstandardní činnosti a nést s  nimi spojené náklady.

Stát je na druhé straně vázán povinností hradit náklady na tyto činnosti. Náklady jsou však spočítány z  údajů let 2001-2004, tzn. dnešní reálné náklady jsou mnohem vyšší. Ministerstvo zemědělství však nerespektuje ani původní výši plateb, když nelegitimně snižuje vyplácené kompenzace kurzovými přepočty. Rozvoj venkova v  českém podání tak nápadně připomíná připoutání rolníků k  půdě bez odpovídajících plateb. Zemědělec musí plnit závazky bez ohledu na to, zda je stát schopen a ochoten za odvedenou práci zaplatit stanovenou cenu. Bohužel stát mění pravidla během hry a nerespektuje princip právní jistoty.

Svaz marginálních oblastí je proto za převedení státních zakázek týkajících se práce ve prospěch životního prostředí na smluvní bázi. Jen tak může být dlouhodobě zaručena smluvní jistota a fakt, že své závazky bude plnit nejen zemědělec, ale i stát.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info