Inspekce zakazála potravinový doplňek CYL

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala distribuci potravinového doplňku CYL, který v České republice distribuuje společnost CANNABIS Pharma-derm, která se zabývá výrobou a prodejem konopné kosmetiky.

ČTK to sdělila mluvčí SZPI Martina Šmídtová. „Prodej výrobku jsme zakázali na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, které konstatovalo že uvedený produkt nelze považovat za zdraví bezpečný,“ uvedla mluvčí.

Společnost CANNABIS Pharma-derm již distribuci koncentrovaného nápoje s antioxidanty CYL zastavila. Výrobcem uvedeného doplňku stravy je rakouská společnost C.Y.L. Vertriebsges.m.b.H. Od roku 2004 je CYL registrován jako doplněk stravy u ministerstva zdravotnictví Rakouska i Německa. V zahraničí je podle společnosti CANNABIS Pharma-derm CYL používán nejen jako doplněk stravy, ale v koncentrované podobě je registrován i jako léčivo.

Důvodem zastavení prodeje je především látka 5HMF, která se přirozeně vyskytuje v chlebu nebo pivu. Firmě se ale nepodařilo dokázat, že umělé dodání látky nemůže způsobovat zdravotní problémy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info