Medu je málo, tvrdí včelaři, takže zřejmě podraží

Med je v letošním roce lokální záležitostí, shodují se oslovení včelaři v okrese Žďár nad Sázavou.

A přestože ještě momentálně někteří z chovatelů včel dotáčí tmavý medovicový neboli lesní med, už nyní je jasné, že ho bude celkově méně než tomu bylo vloni. Jarní snůška se totiž příliš nevyvedla.

„Květový med pocházející z řepky a ovocných stromů, byl hodně podprůměrný. Řekl bych, že až o šedesát procent oproti roku 2009,“ konstatuje Josef Janšta, včelař z Velké Bíteše. Ten současný, medovicový je ale podle jeho názoru zase naopak nadprůměrný. „Množství medu, jenž včelaři ale skutečně mají, se liší oblast od oblasti. Vysočina je na tom celkem dobře. Směrem od Brna na východ nemají med téměř žádný. A pokud ano prodává se kilogram za 130 až 150 korun,“ poznamenal dále Janšta a dodal, že v našem okrese se cena sladké tekutiny pohybuje tak kolem 100 korun za kilo.

Někde 50, jinde jen 5

Slova Josefa Janšty ohledně množství medu mezi včelaři kvituje jednatel Základní organizace Českého svazu včelařů Nové Město na Moravě Zdeněk Tatíček s tím, že některým chovatelům se skutečně poštěstilo a stočili 35 až 50 kilogramů medu od jednoho včelstva, jiní ale kilogramů sotva pět až sedm. A příčina?

„Na množství medu se ponejvíce podepsalo počasí. Jaro přišlo později, bylo chladné a deštivé. Včelaři na Novoměstsku, jejichž stanoviště jsou ve vyšších nadmořských výškách, museli ještě v květnu svá včelstva přikrmovat, aby jim nezahynula hladem. Kvůli zimě totiž včely nevylétávaly z úlu,“ říká Tatíček.

Místní včely pak stihl také mor včelího plodu. Choroba, kvůli níž muselo devět včelařů spálit na šedesátku včelstev včetně úlů a veškerého nářadí, se poté rozšířila rovněž do oblasti kolem Žďáru nad Sázavou a Bystřice nad Pernštejnem. V současné době se již podle jednatele svazu včelařů Tatíčka žádná další ohniska nákazy nenašla. Přesto všechna včelstva v okruhu pěti kilometrů od nákazy musí být rok sledována.

„Vzorky z dotčených úlů se budou odebírat v zimním období. Kolika včelařů se to však přesně týká, nedokáži říci. Jen na Novoměstsku je to cirka 125 včelařů nejen přímo z Nového Města na Moravě, ale i z obcí od Hlinného až po Kuklík,“ tvrdí Tatíček.

Nedostatkovým zbožím je sladký výrobek včel i mezi samotnými výkupci. A to i přesto, že je jeho výkupní cena podle Aloise Hájka z Českého svazu včelařů, základní organizace Velké Meziříčí, nejvyšší za posledních patnáct let. U tmavého medu činí 71 korun za kilogram.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info