Bez kvót produkce mléka vyšší nebude

Ještě není možné přesně určit, jak se bude vyvíjet produkce mléka v EU po skončení platnosti kvót. V jednom novém odhadu odborníci z nizozemské univerzity ve Wageningenu došli k závěru, že by neměla navzdory mnoha obavám být nijak významně ovlivněna. Ve svém odhadu se opírali o informace z prognóz OECD a FAO.

Evropská komise však predikuje 5% nárůst produkce mléka. Nezávisle na absolutní výši produkce se počítá s přerozdělením výroby mezi jednotlivými regiony EU.

Na základě očekávaného tlaku na přemístění produkce do regionů s příznivými podmínkami, doporučují vědci zavedené přechodného období podle vzoru reformy trhu s cukrem, v jehož rámci by byl možný přeshraniční kvótovaný obchod.

Zajímavé by byly takové možnosti zejména pro země jako je Nizozemsko, kde náklady na mléčnou kvótu na konci uplynulého roku EK vyčíslila ještě na přibližně 96 ct/kg. Pro srovnání: v Německu a Dánsku ve stejném období činily náklady na kvótu pouze méně než 20 ct/kg. Ve Velké Británii, která v uplynulém hospodářském roce vyprodukovala pouze 90 % kvótovaného mléka, jsou produkční oprávnění jsou naproti tomu tak dobrá jak dosud ještě nikdy. Současně tam jsou podle výpočtů vědců nejnižší celkové výrobní z celé EU – 29,1 ct/kg.

Podle odhadu v průměru stále ještě činí náklady na kvótu 25 % z aktiv prvovýrobců mléka. Jako jednu z možností redukce nákladů u evropských chovatelů dojeného skotu navrhují nizozemští vědci snížení superdávky u mléka vyrobeného nad úroveň zaručeného množství.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info