Tavené sýry a pohled na zdravou výživu
22.10.2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Tavené sýry, dnes už tradiční potravina, jsou v Česku přes jejich vysokou spotřebu a oblíbenost často předmětem zatracujících názorů odborníků všeho druhu.
Jakost tavených sýrů v dnešních obchodech je velmi dobrá. Dnešní tavírny jsou moderně vybavené, mají nesrovnatelně lepší hygienu, než tomu bývalo dříve. Surovina pro výrobu – sýry, není ze sýrů kvůli kvalitě vyřazených , ale z jakostních sýrů od českých nebo světových výrobců. Sýry se balí do zatavené fólie a mechanizace vylučuje styk s lidskou rukou.
Tavené sýry obsahují kvalitní mléčné bílkoviny, mléčný tuk (někdy také přídavek rostlinného tuku pro lepší skladbu nasycených a nenasycených mastných kyselin) a mívají také jako přídavek vitaminy.
Tavicí sole
Vyrábět tavené sýry, aby se při zahřívání neoddělil mléčný tuk, umožňuje přidání tzv. tavicích solí, tj. solí kyseliny fosforečné nebo citronové, v množství do 2 %.
Přítomnost fosforečných solí bývá předmětem diskuze ze strany nutričních pracovníků, protože fosfor je konkurentem vápníku jako nezbytného biogenního prvku v organismu. Na toto téma existuje řada odborných prací a zdá se být prokázané, že fosfor blokuje část přítomného vápníku, i tak však jsou tavené sýry zdrojem vápníku (jehož karencí populace trpí), avšak nikoli tak bohatým jako sýry přírodní.
Tavené sýry jsou zdravou potravinou a dobře doplňují jídelníček.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 3. 5. - 5.5.2024 (06.05.2024)
- Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu (05.05.2024)
- Účinnost přípravků proti škůdcům klesá, uvedl výzkumník (04.05.2024)
- Agrární komora chce kvůli mrazům peníze také pro pěstitele zeleniny či brambor (03.05.2024)
- Vodohospodáři vezmou sinicím výživu. Přehrada má šanci na lepší vodu (03.05.2024)
- Intersucho: Postupující sucho působí zemědělcům čím dál větší potíže (03.05.2024)
- Zpráva o erozi: Bahna z polí ubylo, ale farmářům se musí utáhnout šrouby (03.05.2024)
- Sněmovna schválila vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy (03.05.2024)
- Becherovka patří od začátku května definitivně polské skupině Maspex (03.05.2024)
- V Norsku hrozí vznik velkých kůrovcových ohnisek (03.05.2024)