Evropská komise by mohla povolit další tři GM odrůdy

Nově by se na trh EU mohly dostat linie kukuřice MON89034 x MON88017 a osivo bavlny GHB614.

Povolení dalších tří geneticky modifikovaných organismů k dovozu jako krmiva a potraviny již nic nebrání – ministři zemědělství zemí EU se nemohli při svém setkání v Bruselu minulý čtvrtek podle očekávání v potřebné většině shodnout pro ani proti povolení.

Svůj postoj změnilo pouze Irsko – jeho nová koalice složená z křesťanských a sociálních demokratů hlasovala pro povolení. Německo vyslovilo souhlas již dříve. Dokumenty se nyní vracejí Evropské komisi, která je povinna povolení realizovat.

Nově by se na trh EU měly dostat linie kukuřice MON89034 x MON88017 (Monsanto) a osivo bavlny GHB614 (Bayer CropScience). Kromě toho musí linie kukuřice 1507 získat specifické opětovné povolení pro použití jako krmivo a přísada do krmiv; pro použití jako potravina bylo povolení obnoveno již v roce 2006. Podle očekávání by mohla Komise v průběhu příštích týdnů učinit pozitivní rozhodnutí.

www.topagrar.com

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info