Fosfor v masných výrobcích
26.10.2000 | ÚZPI
V rámci hospodárného využití surovin se do některých jemných a homogenizovaných uzenářských výrobků a do paštik přidává maso získané mechanicky z kostí. To vede často k mylným výsledkům laboratorních analýz stanovujících přidané fosfáty. V současné době kontrola prokáže přítomnost fosfátů ve výrobcích, kde nejsou povoleny podle norem. Přitom výrobci při technologickém postupu fosfáty nepoužívají. Současné polské normy tedy nevyhovují, protože na toto naberou ohled. Rovněž přepočítací koeficienty pro převod obsahu fosforu na P2O5 nevyhovují a bylo by třeba je změnit.
Článek uveřejněn v Potravinářských aktualitách
Další články v kategorii Ekologie
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)
- Americká EPA smazala zmínky o změně klimatu způsobené člověkem ze svého webu (10.12.2025)
- Česko žádá po Polsku další opatření proti odtékání vody v okolí dolu Turów (10.12.2025)
- Největší vertikální zahrada v Česku. Vědecký projekt zkoumá, jak zeleň ochlazuje průmyslové zóny (09.12.2025)
- Na čistší a ekologičtější železniční dopravu míří z Modernizačního fondu dalších téměř 11 miliard korun (05.12.2025)
- Státy EU a europarlament se shodly na odkladu nařízení o odlesňování o další rok (05.12.2025)
- Úspory energií pro desítky tisíc domácností nebo flexibilní doprava pro špatně dostupné oblasti. MŽP představilo návrh využití Sociálního klimatického fondu (05.12.2025)
- Vláda schválila novelu nařízení o udržitelnosti biopaliv a snižování emisí z pohonných hmot (04.12.2025)
- Superčervi pod drobnohledem: Vědci na Agronomické fakultě zkoumají, jak larvy potemníka rozkládají plasty (03.12.2025)
- Nový prales na Ještědu chtějí ekologové spolku Čmelák rozšířit o 4,5 hektaru (03.12.2025)

Tweet



