Kapra z kádě lze zabít jen na přání zákazníka

Na kontroly podmínek prodeje vánočních kaprů zejména z pohledu dodržování zákona na ochranu zvířat proti týrání se i v letošním roce zaměří inspektoři veterinárních správ. Informoval o tom dnes tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.

"Hlavně budou sledovat, jak prodejci s kapry zacházejí, zda je usmrcují tak, jak mají, zda kaprům násilně nevytlačují jikry nebo mlíčí, aby zjistili o jaké pohlaví jde, zda jim při manipulaci nevtlačují prsty do očí nebo pod skřele, či je zaživa nezbavují šupin," připomněl Duben.

Usmrcení kaprů má být podle jeho slov omráčením tupým předmětem na temeno hlavy a následným přetnutím míchy a cévy řezem bezprostředně za hlavou nebo se přetnutím žaberních oblouků.

Zabít a vykuchat kapra lze podle Dubna pouze na přání zákazníka. "Kapry nelze zabíjet dopředu, aby se vyloučila možnost prodeje ryby leklé. Leklá ryba je tzv. konfiskát a podobně jako jiný odpad patří do žlutým pruhem označené uzavíratelné nádoby," zdůraznil mluvčí.

Leklá ryba není vykrvená, to znamená, že krev zůstává v mase, a to rychleji podléhá zkáze.

"Nejčastější závady, které inspektoři městské veterinární správy v uplynulých letech zjistili, bylo přeplňování kádí, což znamená nebezpečí dušení, nedostatečný přívod vody, což zase znamená nedostatečné provzdušňování a opět dušení. V obou případech jde o týrání. Je třeba též věnovat pozornost umístění kádí, mají být blízko kanalizace, aby znečištěná voda netekla po chodníku či po ulici," informoval Duben.

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info