Krize kolem BSE ohrožuje v Německu tisíce pracovních míst

Krize kolem tzv. nemoci "šílených krav" (BSE) nekomplikuje život jen zemědělcům a spotřebitelům, ale ohrožuje také tisíce pracovních míst. V největší spolkové zemi Bavorsku, kde je soustředěn chov hovězího dobytka a kde je také registrováno nejvíce z dosud dvanácti zjištěných případů BSE v zemi, bije na poplach potravinářský průmysl.

Díky enormnímu poklesu spotřeby masných a uzenářských výrobků se 18.000 bavorských zaměstnanců v tomto sektoru obává ztráty práce. "Situace je dramatická," tvrdí předseda zemské odborové ústředny Fritz Schösser a soudí, že třetina pracovních míst je ohrožena. Odbyt hovězího v Bavorsku poklesl v posledních týdnech o rekordních 90 procent.

Zaměstnanci i odbory proto kritizují, že se vláda v diskusi kolem BSE soustřeďuje "jen" na zemědělce a spotřebitele. Vyzývají, že je třeba konečně se zabývat i existenční nouzí masného hospodářství a potravinářského průmyslu.

Od loňského 24. listopadu, kdy byl oznámen v Německu první případ BSE, v celostátním měřítku poklesla spotřeba hovězího o 60 procent, jak informovala Centrální marketingová společnost německého zemědělského hospodářství (CMA). Šéf její dozorčí rady Wendelin Ruf považuje za největší problém, že stále ještě nejsou vědecky vysvětleny cesty přenosu nákazy.

CMA zároveň registruje trend spotřebitelů k nákupu "ekologicky čistých" potravin. Podle průzkumů je asi 70 procent spotřebitelů ochotno krýt těmito produkty deset až dvacet procent svých potřeb.

Hlavní překážkou širšího nákupu ekologických potravin je jejich vysoká cena. Nejčtenější list Bild dnes spočítal, že obvyklý nákup v "ekoobchodech" je třikrát dražší než v diskontech. "Kdo musí šetřit, riskuje zdraví?" táže se deník a státu vzkazuje, že tomu tak být nesmí.

Ekologické farmy mají konjunkturu a odbyt jejich masa stoupl asi o 50 procent. "Máme řadu nových znepokojených zákazníků," říká Hans von Hagenow z biofarmy v Porýní. Krmí se tam jen přírodními krmivy. Průmyslové výrobky, které vědci považují za možnou příčinu nákazy krav, jsou vyloučeny.

Dnes zákazníky vyděsily další zprávy, že v mnoha telecích paštikách byly zjištěny dokonce nebezpečné komponenty z centrální nervové soustavy zvířat. Spotřebitelský magazín "ÖKO-TEST" píše v nejnovějším vydání, že nechal zkoumat více než stovku uzenin a v 15 procentech z nich se zjistily stopy nebo až čtyřprocentní podíl mozku a míchy, jež se už nesmějí do směsí přidávat. Spotřebitelské svazy proto vyzývají, aby byly z trhu urychleně staženy produkty vyrobené před loňským zavedením povinných rychlotestů na BSE u porážených krav.

V neposlední řadě se musejí zákazníci obávat zvýšení cen obuvi. "Vzhledem k razantnímu snížení porážky dobytka je méně kůže," říká šéf svazu německého obuvnického průmyslu Horst Hein s tím, že stoupá také její cena. O kolik budou dražší boty, zatím není s to odhadnout, ale výrobce obuvi Lloyd předpokládá asi desetiprocentní růst cen.

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info