Maso ze zvěřiny podléhá přísné kontrole

Zvěřina, tak jako jiné potraviny živočišného původu, podléhá veterinárnímu dozoru. Po ulovení následuje neprodlená veterinární prohlídka, a to i o víkendu v takzvaných sběrných místech, protože se musí splnit požadované předpisy Sběrných míst je v celé republice přes tři stovky a každé má přidělené evidenční číslo. 'Provozovatel musí vést evidenci o provedených vyšetřeních, je tady zařízení na registraci teplot a mimo jiné zajištěná ochrana proti hlodavcům a další hygienická opatření," řekl nám k tomu ředitel Okresní veterinární správy v Příbrami MVDr. Václav Bílý. "Lovec musí ponechat vnitřností jako jsou játra, slezina atd. k prohlídce. Zjišťuje se, zda se nevyskytují záněty, paraziti a další choroby. Po prohlídce si vnitřnosti muže podle mysliveckého práva zase lovec odvést. Zvěřinu vždy doprovází veterinární osvědčení až k poslednímu spotřebiteli. Osvědčeni obsahuje jméno odběratele, datum a hodinu prohlídky, teplotu masa v jádře a další podrobnosti."

V rámci celostátního monitoringu cizorodých látek se zjišťuje i přítomnost těchto látek ve svalech a orgánech zvěře. Zjištění jakýchkoliv reziduí vede k vyloučení masa z konzumu.

"V okrese Příbram funguje několik sběren, neboli výkupen zvěřiny, upřesňuje ředitel. "V současné době je jich šest. Od loňského roku vstoupily v platnost nové normy, poplatné směrnicím Evropské unie. Zvěřina, která se do sběrny dostane, se uskladní v chladírenském boxu před samotnou dodávkou do obchodní sítě. Do 18 hodin po dodání na sběrné místo musí ulovenou zvěř prohlédnout veterinář. V chladíme musí být předepsaná teplota a provozovatel je povinen ji pravidelně měřit. Nikdo z konečných spotřebitelů nemusí mít strach, že by zvěřina byla závadná. To nehrozí. Po zavedení nových, přísnějších norem, byla řada sběren po celé republice zavřena, protože se provozovateli nevyplatilo investovat do stávajících objektů, aby vyhověly tvrdým požadavkům. "

Výjimkou mezi všemi sběrnami v našem okrese je Výkup a zpracování zvěřiny v Hudčicích. Kromě sběrného místa tu nabízí služby v oblasti výkupu a zpracování srnčího, dančího, jeleního a mufloního masa včetně černé zvěře. Také v Hudčicích se majitel potýkal se zpřísněním evropských norem.

"Museli jsme investovat, přestavovali jsme objekt, abychom splnili normy," podotkl majitel hudčické sběrny Václav Bartůněk. "V současné době se v kdejakém odvětví přizpůsobujeme normám Evropské unie. Je to pochopitelné, když se připravujeme na vstup do EU, ale na druhé straně se nikdo neptá, kde na to mají podnikatelé a provozovatelé brát."

Zvěřinu vykupuje od všech dodavatelů z regionu - od státního podniku Lesy České republiky, LDP Vltava, soukromých zemědělců a honiteb a pochopitelně od mysliveckých sdružení. Část zvěřiny dodává provozovatel do velkých zpracovatelských závodů a část je zpracována přímo v Hudčicích a distribuována do obchodní sítě velkoodběratelů a restaurací, A to buď čerstvá nebo mražená. Otevírací doba výkupu v Hudčicích je od pondělí do neděle od 16 do 22 hodin, v úterý je zavřeno. "Avšak na základě telefonické domluvy vyhovíme zákazníkům na prám kdykoliv," podotýká majitel. Zákazník získá informace na telefonu 0602/184 637 nebo 0306/682 637.

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info