Plynulý pás krmení pro bažanty a koroptve

V současné době často zdůrazňujeme vysoké úlovky drobné zvěře v šedesátých a počátkem sedmdesátých let jako důsledek minimálního používání pesticidů, hnojiv a menších honů. Mám subjektivní pocit, že zapomínáme na to, že myslivci v té době daleko více zvěři zajišťovali plynulou potravní nabídku v návaznosti na tehdejší způsoby zemědělského hospodaření (viz články a zprávy z časopisu Myslivost z této doby). Za pozoruhodné lze považovat realizované pásy plynulé nabídky plodin pro bažanty a koroptve podle návrhů prof. F. BUREŠE. Ve své publikaci z roku 1961 uvádí: "V období, kdy se na polích sklízí obilí, je třeba, aby počaly dozrávat vhodné plodiny, které by bažantům zajistily nejen vhodnou výživu, ale i vhodný kryt. Zásypy a kláskování nenahradí porost na zvěřních políčkách." Na uvedená políčka doporučuje dva typy ověřených pásů podle klimatických podmínek a to:

I. Plynulý pás pro výrobní oblast kukuřičnou a řepařskou, což odpovídá lesnímu vegetačnímu stupni dubovém s cérem a bukovo dubovém. V praxi se pás osvědčil v následné podobě.

P. č.

Plodina

Doba výsevu

Doba použití

Plocha na 100 kusů bažantů

1.

oz. pšenice + vikev

20. 8.

15. 6-30. 7.

3 ary

2.

ječmen

15. 4.

15. 7. -1. 8.

3 ary

3.

oves + hrách

15. 4.

1. 8. -15. 8.

3 ary

4.

pohanka

4. 5.

15. 8-30. 8.

5 arů

5.

proso

4. 5.

1. 9. -20. 9.

5 arů

6.

čumíza

4. 5.

15. 9. -30.10.

5 arů

7.

slunečnice

4. 5.

15. 10 -15. 12.

10 arů

8.

krm. kapusta

20. 7.

1. 10 - do jara

5 arů

V ptačích rezervacích je možné sestavovat obdobné plynulé pásy zobu, které začínají ozimou řepkou, jarní řepkou, ječmenem ve směsi s hořčicí, pohankou, prosem, čumízou, konopím (konopí seté bez obsahu drogy !!! lidově zvané semenec) a kolencem.

Proso sklání latu a bývá beze zbytků vyzobáno. Ječmen, čumízu a slunečnici je nutné pokosit asi deset dnů před ukončením zobu.

II.Plynulý pás pro výrobní oblast bramborářskou, což odpovídá lesnímu vegetačnímu stupni dubovo-bukovému.

Výsevky jednotlivých plodin na 1 ar v kg jsou následující:

jarní řepka

0,16

ozimá pšenice

1,80

ozimá řepka

0,14

ozimá vikev

2,00

krmná kapusta

0,04

jarní peluška

1,80

čumíza

0,16

pohanka

0,70

proso

0,25

jarní ječmen

2,00

hořčice

0,15

oves

1,70

slunečnice

0,25

hrách

2,00

P. č.

Plodina

Doba výsevu

Doba použití

Plocha na 100 kusů bažantů

1.

jar. ječmen + hrách

20. 4.

20. 7. - 1. 9.

6 arů

2.

jar. pšenice + peluška

10. 4.

15. 8. - 15. 9.

5 arů

3.

oves

20. 4.

15. 8. - 15. 9.

5 arů

4.

pohanka

10. 5.

25. 6. - 26. 9.

8 arů

5.

proso

10. 5.

1. 9. - 1. 10.

5 arů

6.

čumíza

10. 5.

15. 9. - 1. 11.

8 arů

7.

krm. kapusta

20. 7.

15. 10 do jara

5 arů

S agrotechnikou pěstování uvedených pícnin vás může seznámit každý patřičně kvalifikovaný agronom, nebo poradenská zemědělská služba.

Krmiva vypěstovaná pro zvěř v honitbě, jsou vždy několikanásobně levnější než kupovaná a odpadá pracné předkládání, doprava a skladování. Na zimní příkrm se pak zajišťují krmiva ve znatelně menším množství a zvěř již máme z podzimu staženou v potřebném prostoru políček. Uvedené pásy plynulého krmení nevyčerpávají všechny možnosti zlepšování potravní nabídky zvěře, ale jsou již praxí ověřené a inspirující i pro současnost.

František LIBOSVÁR

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info