Polovina Španělů už nekupuje hovězí

Polovina Španelu už nekupuje hovezí

Polovina španelských rodin, které dríve kupovaly telecí nebo hovezí maso, ho prestala jíst. Vyplývá to z pruzkumu, který zorganizovalo madridské ministerstvo zemedelství a jehož výsledky zverejnil deník El País. Studie se týkala šesti tisíc rodin, které kupovaly pravidelne hovezí. Poté, co se loni ve Španelsku objevila nemoc šílených krav - BSE, však v porovnání s lednem 2000 klesla spotreba tohoto druhu masa o 48 procent. Podobne se zachovali spotrebitelé už jen v Nemecku, kde spotreba hovezího klesla o 50 procent. Deník tento pokles nazval "tichou revolucí", protože španelský strávník je ve svých chutích "velmi konzervativní". "Spotrebitel už nekoupí cokoli, co se mu predloží, ale mnohem více se stará o kvalitu a ekologicnost potravin," citoval list Óscara Lópeze, reditele Národního spotrebitelského ústavu. Španelé odmítají hovezí i na leteckých linkách a v jídelních vozech železnic. Letecká spolecnost Iberia dává hovezí už jen na výslovné prání cestujícího, zatímco ve vlacích si mohou strávníci vybrat z vetšího sortimentu jídel. Supermarkety a rezníci se snaží obnovit duveru zákazníku napríklad tím, že maso dovážejí z Argentiny ci proverené kousky oznacují jako "prírodní produkt". Vetšina kousku masa však stále nemá jasne oznaceno místo a den zabití zvírete, z nehož pochází.

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info