Poptávka po organickém mléce v Německu stále převyšuje nabídku

Dodávky organického mléka v Německu jsou stále výrazně nižší než požadavky spotřebitelů, přestože jeho produkce v minulém roce vzrostla o 12 %. V souvislosti s výskytem BSE a slintavky a kulhavky lze předpokládat, že poptávka po organickém mléce se bude nadále zvyšovat. Podíl organického mléka představuje v současné době pouhých 1,4 % z celkové produkce mléka v Německu. V předchozím roce bylo vyprodukováno na organických farmách více než 400 mil. kg mléka, ovšem ke zpracování byla dodána pouze polovina tohoto množství. Ostatní mléko bylo prodáno přímo na farmách. Zhruba 40-50 % mléka dodaného do maloobchodu bylo prodáno ve formě k přímé konzumaci, 20 % bylo zpracováno na sýry a tvaroh, asi 15 % bylo použito na výrobu jogurtů a ze zbytku bylo vyrobeno máslo a další výrobky. Podle názoru Německé federální asociace zpracovatelů mléka je v tomto kontextu velká příležitost pro vývoj nových výrobků. V současné době jsou pouze asi 2 % mléka a mléčných výrobků prodávaných v maloobchodě označeny jako organické. Tato situace by se měla v nejbližší době změnit, a podíl výrobků deklarovaných jako organické by se měl zvýšit na více než 15 %. Organické mléko má v Německu značné možnosti. Zvýšená produkce by mohla vyvolat i značný zájem v zahraničí, především z Francie, kde poptávka převyšuje stále se snižující produkci organickch farem. Odborný poradce společnosti Frost & Sullivan předpokládá, že evropský obrat organických mléčných výrobků se do roku 2005 zčtyřnásobí.

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info