Žampiony se mohou pěstovat i doma v pytlích

Mnozí gurmáni by žampion v jídle nevyměnili za žádnou jinou houbu. Přitom se už vůbec nemusí trmácet po lesích a loukách. Postačí jen zajít do vybraných obchodů, a to bez rozdílu zda je venku horké léto či mrzne. Dokonce není problém si vybranou lahůdku pěstovat třeba ve sklepě rodinného domku. Provoz v Jenči na hranicích okresů Kladno a Praha-západ se specializuje právě na výrobu substrátu, který zároveň plní do igelitových pytlů. V tomto stavu si ho odvážejí nejen velkoproducenti žampionů, ale i ti, kterým bohatě postačí jen jeden pytel. Vždyť z jednoho balení lze sklidit i několik kilogramů. "K výrobě a ověřování kvality substrátu využíváme stáje farmy, v nichž byly kdysi dojnice. Dříve jsme vyráběli ročně až šest tisíc tun substrátu, nyní je to méně. Pro jeho produkci spotřebujeme ročně tři a půl tisíce tun slámy a patnáct tisíc kubických metrů drůbeží kejdy," řekl ředitel jenečské výrobny Rostislav Mičín. Uvedl, že zde ekologicky likvidují zemědělský odpad, k němuž přidávají další přípravky. Po náležitém uzrání je vhodný pro zapravení žampionové kultury. "Produkční schopnost substrátu ověřujeme ve stájovém prostředí. Růst žampionů sledují nejraději děti. Večer vidí bílou hlavičku velikosti špendlíku, druhý den už obdivují pěknou plodnici a čekají, až dozraje k uříznutí," popsal Mičín.

Tisk

Další články v kategorii Ekologie

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info