Houbaření je oblíbená činnost Čechů, jen čtvrtina ale pozná masáka
15.09.2014 | Denik.cz
Většina Čechů velmi ráda vyráží do lesů sbírat houby, přesto tři čtvrtiny lidí nerozeznají jedlou muchomůrku růžovku, čili masáka, od jedovaté muchomůrky tygrované. Z houbových jídel mají lidé nejraději řízky, smaženici a omáčky. Vyplynulo to z průzkumu agentury NMS Market Research.
Houby nejí jen sedm procent lidí, naopak 87 procent je považuje za pochoutku. Většina lidí je také ráda sbírá, a to 76 procent. Asi desetině Čechů houbaření ale nic neříká.
Mezi houbaři je však jen 16 procent lidí, kteří se považují za experty a znají přes 15 druhů hub. Dvě třetiny tvrdí, že poznají více než pět druhů. Jedlého masáka s naprostou jistotou rozezná od prudce jedovaté muchomůrky tygrované ovšem jen čtvrtina houbařů.
Podle mykologa Vladimíra Antonína je rozdíl mezi oběma druhy hub především v prstýncích. Masák má prstýnek z vrchu dolů jemně rýhovaný, kdežto muchomůrka ho má hladký. Odlišnosti jsou i v barvě. Růžovka bývá ve spodu na nožičce temně vínová, ale muchomůrka bílá.
Podle zjištění agentury 83 procent lidí nasbírané houby většinou hned spotřebuje. Pokud jim nějaké zbudou, dvě třetiny je obvykle suší, 28 procent je zavařuje a pětina je rozdá. Nejoblíbenějšími jídly z hub jsou řízky a smaženice, přičemž ženy dávají přednost řízkům a muži spíše smaženici. Na třetím místě skončily houbové omáčky následované polévkami.
Autor: ČTK
Další články v kategorii Lesnictví
- Předvánoční novinkou Lesů ČR je prodej dárkových poukazů na zvěřinu a výrobky z ní (05.12.2025)
- Třetina vánočních stromků je z Dánska, ceny startují na třech stech korunách (04.12.2025)
- Probírky jako klíč k odolnějším smrkovým monokulturám (04.12.2025)
- Nový prales na Ještědu chtějí ekologové spolku Čmelák rozšířit o 4,5 hektaru (03.12.2025)
- Studie: Africké pralesy už uhlík nezachytávají, naopak ho produkují (01.12.2025)
- EP schválil odklad nařízení o odlesňování o rok, začnou jednání se státy EU (28.11.2025)
- Chovatelé a vlk: Jak na prevenci, škody a podporu – Klíčové výstupy ze semináře v Bruntále (27.11.2025)
- Selekcí borovice lesní získáváme vyšší kvalitu a dostatečnou odolnost pro naše hospodářské lesy (26.11.2025)
- Správa KRNAP uzavře od prosince některé stezky kvůli přezimování jelení zvěře (26.11.2025)
- Vědci z CzechGlobe vyvinuli s americkými kolegy první globální monitoring dopadů sucha (25.11.2025)

Tweet



