Houbaření je oblíbená činnost Čechů, jen čtvrtina ale pozná masáka

Většina Čechů velmi ráda vyráží do lesů sbírat houby, přesto tři čtvrtiny lidí nerozeznají jedlou muchomůrku růžovku, čili masáka, od jedovaté muchomůrky tygrované. Z houbových jídel mají lidé nejraději řízky, smaženici a omáčky. Vyplynulo to z průzkumu agentury NMS Market Research.

Houby nejí jen sedm procent lidí, naopak 87 procent je považuje za pochoutku. Většina lidí je také ráda sbírá, a to 76 procent. Asi desetině Čechů houbaření ale nic neříká.

Mezi houbaři je však jen 16 procent lidí, kteří se považují za experty a znají přes 15 druhů hub. Dvě třetiny tvrdí, že poznají více než pět druhů. Jedlého masáka s naprostou jistotou rozezná od prudce jedovaté muchomůrky tygrované ovšem jen čtvrtina houbařů.

Podle mykologa Vladimíra Antonína je rozdíl mezi oběma druhy hub především v prstýncích. Masák má prstýnek z vrchu dolů jemně rýhovaný, kdežto muchomůrka ho má hladký. Odlišnosti jsou i v barvě. Růžovka bývá ve spodu na nožičce temně vínová, ale muchomůrka bílá.

Podle zjištění agentury 83 procent lidí nasbírané houby většinou hned spotřebuje. Pokud jim nějaké zbudou, dvě třetiny je obvykle suší, 28 procent je zavařuje a pětina je rozdá. Nejoblíbenějšími jídly z hub jsou řízky a smaženice, přičemž ženy dávají přednost řízkům a muži spíše smaženici. Na třetím místě skončily houbové omáčky následované polévkami.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii Lesnictví

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info