Skladujete houby? Dávejte si pozor, můžete se totiž otrávit!
02.08.2005 | Boleslavský deník
Sbírání hub je poměrně rozšířeným koníčkem. Může ale být i nebezpečný. Lidé většinou sbírají známé houby. Často je ale neumí skladovat a vařit! To pro ně může znamenat velké nebezpečí. V posledních letech v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi nezaznamenali u pacientů otravu jedovatou houbou. "Lidé naštěstí sbírají jen houby, které skutečně znají. To znamená většinou hřibovité," podotkl lékař Zdeněk Sušický z interního oddělení mladoboleslavské nemocnice. Přesto i jedlé, známé houby mohou ohrozit zdraví člověka.
Pokud totiž lidé houby špatně uskladní, mohou se podle odborníků změnit v jed. Například by se neměly zapařit. To znamená, neměly by být v uzavřeném igelitovém pytlíku. Lidé by také neměli jíst houby plesnivé a nahnilé. Nejedlé houby většinou zapáchají nebo mají špatnou chuť, lidi to pak často odradí od jejich konzumace. Asi nejznámější nejedlou houbou je tak zvaný hořčák. Ten dokáže i ve velmi malém množství naprosto zkazit chuť celého pokrmu.
Otrava se projeví za několik hodin
Otrava z hub se u lidí projeví až s odstupem několika hodin. Pokud tedy člověk začne po požití hub trpět průjmy, zvrací nebo ho bolí břicho, je možné, že je to houbami. Takovéto příznaky přitom patří mezi takzvané lehké otravy. Pacienti jsou následně léčeni na interních odděleních nemocnic.
"Těžší případy jsou převezeny na anesteziologicko-resuscitační oddělení," vysvětlil Sušický. Lékaři doporučují, aby lidé v případě podezření na otravu houbami zbylé houby nebo popřípadě zvratky přinesli do nemocnice s sebou. Lékaři je totiž posílají na toxikologický rozbor, který jim umožní pacienta následně vhodně léčit. Mezi houby, které si lidé mohou snadno splést, patří například muchomůrka zelená. Ta bývá snadno zaměněna se známým žampionem. Otrava houbami přitom může nenávratně poškodit lidské orgány, jako jsou játra nebo ledviny.
Muchomůrka tygrovaná a zelená: hlavní nebezpečí
Další nebezpečnou houbou je také muchomůrka tygrovaná. Tu si houbaři pletou s muchomůrkou růžovou neboli masákem. Po požití může na sobě člověk pozorovat pocit jako při opilosti. Podle odborníků to je přitom jen jediný problém, který může u člověka nastat. Pokud se tedy nezraní v "opilosti", tak mu žádné nebezpečí nehrozí.
Další články v kategorii Lesnictví
- Greenpeace: Lesy ČR možná pokácejí přes 15.000 starých stromů v Krušných horách (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)
- Ministerstvo zemědělství nemá dost peněz na podpory pro lesníky, uvedl Výborný (25.04.2024)
- Osika může sehrát významnou roli v otázce adaptace lesů na klimatickou změnu (23.04.2024)
- SVOL: Dřeva na trhu je méně díky menším kůrovcovým škodám, ceny mírně stouply (23.04.2024)
- Chladné počasí zastavilo rojení kůrovce, hrozba kalamity je zatím malá (23.04.2024)
- Krkonoše po 20 letech ČR v EU balancují mezi ochranou přírody a rozvojem obcí (22.04.2024)
- Zachování starých hospodářských lesů podporuje biodiverzitu lesních organismů ve střední Evropě (19.04.2024)
- Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor (18.04.2024)
- Arboretum v Pardubicích budou spravovat technické služby, změna je na popud lidí (18.04.2024)