Do českých měst a vesnic se vracejí pivovary
31.05.2012 | FinančníNoviny.cz
Do českých měst a vesnic se vracejí pivovary, počet obcí s vlastním pivovarem vzrostl od roku 2000 více než dvojnásobně. Na tiskové konferenci to dnes uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Zvyšující se počet pivovarů souvisí především s trendem vzniku minipivovarů. Řada měst, kde dříve pivovary zavřeli, se nyní v rámci obnovy bývalých pivovarských objektů vrací i k výrobě piva.
Zatímco v roce 2000 bylo v 59 obcích České republiky celkem 66 pivovarů, do konce loňského roku počet obcí s vlastním pivovarem vzrostl na 129. Pivovarů bylo koncem roku 2011 163, takřka o stovku více než začátkem milénia.
"Když dnes vidíme, že si obce i jejich představitelé uvědomují proměněný potenciál pivovarů, není to překvapivé, jako spíš logické," uvedl Veselý. "Vždyť pivo je vyráběno pro lidi a lidé tvoří pospolitost, která souvisí s fungováním genia loci. Pivovar jej ovlivňuje dnes stejně jako ve středověku," dodal.
V loňském roce například po 60 letech otevřeli minipivovar na místě bývalého pivovaru v Úněticích u Prahy. Restaurační pivovar má v blízké době vzniknout také v areálu rekonstruovaného kutnohorského pivovaru, který předloni zavřela společnost Heineken.
Počet tradičních velkých pivovarů v Česku klesl od začátku 90. let minulého století takřka o dvě desítky na zhruba 50. Řada čerstvě zprivatizovaných pivovarů zkrachovala, jiné zavřeli noví vlastníci, protože se pivovary nehodily do plánů jejich výrobu koncentrujících skupin. Naopak zejména v posledních letech obrovským tempem přibývá restauračních minipivovarů.
Podle informací z poloviny května bylo v Česku již kolem 150 minipivovarů, začátkem roku jich přitom bylo zhruba 130. Prakticky týden co týden někde otevírají nový podnik. Do tří let by podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně mohlo být podobných podniků v Česku až 220.
Malé restaurační pivovary nemohou velkým výrobcům konkurovat z hlediska množství vyrobeného piva a ceny. Snaží se proto své zákazníky lákat na jiné pivo, než je v Česku i celosvětově nejrozšířenější světlý ležák. Díky malým vyráběným objemům mohou více experimentovat a vařit různé pivní speciály či ochucená piva.
Další články v kategorii Podnikání
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů (16.12.2025)
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Česko přidává povinnosti nad rámec EU, podnikatelé žádají změnu (08.12.2025)

Tweet



