Hamé se ohradilo vůči televizní reklamě na sýry
23.04.2014 | Denik.cz
Jedna kráva je zobrazená s parfémem, druhá na kole s bočními kolečky, v tomto případě stabilizátory, a třetí balancuje na konzervě. To je reklama na tavené sýry Veselá kráva, kterou je možné od dubna vidět v televizi.
A právě tento spot se nelíbí společnosti Hamé ze Slovácka. Trnem v oku je jim poslední kráva s konzervou a sloganem „A ta zas ujíždí na konzervantech". Podle Hamé totiž naznačuje, že výrobky v konzervách jsou plné konzervantů a to firmu poškozuje. Potravinářská společnost zvažuje, že podá stížnost proti reklamě na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání.
„Reklama může v divácích vyvolat dojem, že výrobky, které jsou v konzervách, dosahují své dlouhé trvanlivosti díky chemickým konzervačním látkám a jsou proto méně kvalitní.
To však vůbec není pravda. Jejich dlouhou trvanlivost zaručujeme prostřednictvím tepelné úpravy, nikoliv pomocí přidání konzervantů," ohradila se Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé.
Dodala, že televizní spot nepoškozuje pouze je, ale i další výrobce trvanlivých potravin. To však odmítá výrobce Veselé krávy, společnost Bel Sýry Česko.
„Záměrem spotu v žádném případě nebylo, ani formou jakéhokoli náznaku či nadsázky, snižovat kvalitu potravin v konzervách. Podle názoru právních i reklamních expertů tato reklama Hamé ani její výrobky nezmiňuje," uvedla za Bel Sýry Česko jejich PR manažerka Karla Krejčí s tím, že podnik je zastáncem férového konkurenčního prostředí a respektuje jednotlivé subjekty na českém trhu, včetně těch, s nimiž si nekonkuruje.
Hamé si nechalo zpracovat dokonce odborný posudek, aby podložilo své tvrzení o konzervovaných potravinách. Rudolf Ševčík z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze se společností souhlasí, že v dnešní době není na místě spojovat trvanlivost konzerv s konzervanty.
„Konzervy žádné chemické konzervanty pro zajištění trvanlivosti nepotřebují. Ke zpracování výrobku dochází takzvanou tepelnou sterilací, která zahubí všechny potenciálně rizikové mikroorganismy a zajistí potravině dlouhou životnost, včetně uchování její stabilní chuti a dalších kvalit," vysvětlil odborník na konzervaci potravin.
Autor: Pavel Bohun
Další články v kategorii Podnikání
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Česko přidává povinnosti nad rámec EU, podnikatelé žádají změnu (08.12.2025)
- Obchodníci: Letošní vánoční sezona by mohla být úspěšnější než loni (08.12.2025)
- Aperol míří do Ameriky. Italský výrobce chce dobýt trh milovníků piva (08.12.2025)
- Skupina Agrostroj Pelhřimov se loni dostala do ztráty 316,5 milionu korun (08.12.2025)
- Ryby z jižních Čech poputují k zákazníkům na speciálním přívěsu z Olomoucka (08.12.2025)
- Právníci považují Babišův způsob řešení střetu zájmů za přijatelný (05.12.2025)
- Hospodářství je srdcem naší rodiny, říkají čerství držitelé ocenění Farma roku 2025 (05.12.2025)
- Meziroční inflace zvolnila na 2,1 procenta (04.12.2025)
- Historik: Nejstarší dosud funkční varnu má pivovar v Benešově (04.12.2025)

Tweet



