Hospodští k Hegerovi: příště by mohlo být hovězí dražší než vepřové

Zatímco restauratérům a výrobcům nealkoholických nápojů se záměr ministerstva zdravotnictví, aby v jejich nabídce byl vždy alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než nejlevnější alkohol, vůbec nelíbí, vodárenské firmy naopak návrh vítají. Vidí v něm totiž šanci pro větší proniknutí kohoutkové vody do hospod.

V tuzemských restauracích na rozdíl od situace v řadě cizích států většinou vychází cenově výhodněji pivo než nealkoholické nápoje.

Povinné zavedení lacinějšího nealkoholického nápoje je podle viceprezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavla Hlinky nařízení pro nařízení, které žádný pozitivní dopad mít nebude.

Většina restaurací podle něj už nyní na požádání hostům vodu z vodovodu podává, žádné masivní rozšiřování prodávaného sortimentu o levné sodovky tak není možné očekávat. Problém je prý psychologický.

"Po úspěšném nařízení, kolik mají stát minerálky, by se například příště mohlo ministerstvo zdravotnictví rozhodnout nařídit zlevnění jídel z hovězího masa, které je zdravější než vepřové," dodal s nadsázkou šéf oddělení cestovního ruchu SOCR s tím, že vměšování státu do tvorby cen považuje za nepřípustné.

Nařízení vedou k deformaci trhu

Podobně se vyjádřil také výkonný tajemník Svazu výrobců nealkoholických nápojů Zdeněk Huml. "Svaz považuje tento návrh za nepřípustnou cenovou regulaci trhu, která je v přímém rozporu s příslušnými pravidly platnými pro tuto oblast v rámci legislativy Evropské unie," poznamenal.

Podobná nařízení podle něj vedou k deformaci trhu a mohou vést k příklonu zákazníků k levným méně kvalitním produktům. Asociace hotelů a restaurací v již úterý pohrozila, že se proti návrhu bude bránit soudní cestou.

"Nám se to samozřejmě jako výrobcům pitné vody líbí," poznamenal naopak předseda Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR František Barák.

Některé podniky nabízejí kohoutkovou vodu zdarma

Vodárenské firmy se již několik let snaží propagovat podávání kohoutkové vody v restauracích. Největší tuzemská vodárenská skupina Veolia Voda ČR například v rámci zvláštního projektu nabízí zvláštní karafy a mediální podporu restauracím, které začnou nabízet svým hostům vodu z vodovodu.

"I s regiony máme v projektu Čerstvou kohoutkovou? Stačí říct! přes 600 zapojených podniků," řekla mluvčí největší tuzemské vodárenské skupiny Veolia Voda ČR Marcela Dvořáková. "Některé restaurace vodu z kohoutku zpoplatnily, ale je hodně podniků, kde vám dají sklenici či karafu vody zdarma," dodala. V západní Evropě je voda k jídlu zdarma v nabídce restaurací běžná záležitost.

"To, že nealko není levnější než pivo není vina pivovarníků. Je to vina výrobců nealkoholických nápojů, obchodníků a hospodských," řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Náklady na výrobu piva, jehož výroba je navíc podstatně složitější než například pouhé stáčení minerální vody, jsou podle něj výrazně vyšší než u nealkoholických nápojů. Z půllitru desetistupňového piva navíc pivovarníci odvádějí státu 1,60 Kč ve formě spotřební daně.

Heger navrhuje i zákaz kouření v restauracích

Ministr zdravotnictví Leoš Heger plánuje od roku 2014 v novém návrhu zákona také úplný zákaz kouření v restauracích, kouřit by se mohlo jen v předzahrádkách.

Chce také zakázat prodej tabáku i alkoholu v automatech a pojízdných prodejnách. Cílem podle něj je posílit ochranu dětí a mládeže před alkoholem a tabákem a zvýšit ochranu nekuřáků.

Za prodej alkoholu či cigaret lidem mladším 18 let bude sankce jeden milion, za prodej dětem do 15 let dva miliony korun

Lidovky.cz

ČTK

Tisk

Další články v kategorii Podnikání

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info