Hostinští považují školní jídelny za nekalou konkurenci

MF Dnes 28.9.1999

Hostinští považují školní jídelny za nekalou konkurenci

V jídelnách obědvají nejen děti, ale i úředníci a důchodci

Kroměříž - Hostinští v Kroměříži považují školní jídelny za nekalou konkurenci. Tvrdí, že se v nich může stravovat prakticky kdokoliv. Ceny stravenek jsou přitom podle nich takové, že za ně nelze uvařit oběd. Domnívají se, že jídelny jsou dotovány, což podnikatele v pohostinství na trhu služeb znevýhodňuje a poškozuje. Kroměřížští radní však popírají, že by školní jídelny dostávaly jakékoliv dotace. Šéf okresního cechu hostinských Pavel Měrka uvedl, že hostinští nemohou cenám školních jídelen konkurovat. "Ve školních jídelnách se nyní stravují nejen děti, ale i důchodci i úředníci, každý, kdo si řekne. Cena jedné stravenky je 31,50 Kč. Za tu cenu je nemožné uvařit oběd," tvrdí Měrka. V ceně totiž podle něj musí být zahrnuty odpisy kuchyně a jejího vybavení, oblečení, čisticí prostředky, energie, suroviny, i mzdy a pojištění zaměstnanců. "Pokud tam to vše má být, není možné se dostat na takovou cenu," upozornil. Totéž tvrdí i hostinský a městský zastupitel Karel Nohejl. Oba si myslí, že ceny stravenek musí být dotovány buď radnicí, nebo školským úřadem, případně oběma. "Lidé nám pak nadávají do zlodějů, my však do cen musíme promítnout všechny naše náklady," upozornil Nohejl. "Jestliže jsou ceny stravenek pro cizí strávníky dotovány, jde o nekalou konkurenci, kterou si navíc sami platíme z našich daní," dodal Měrka. Zástupkyně kroměřížského starosty Jitka Dvořáková připustila, že ve školních jídelnách se stravují cizí strávníci, dokonce i zaměstnanci radnice. Důrazně však popírá, že by školní jídelny byly dotovány. "Nedostávají od nikoho ani haléř dotací. Dotace dvě koruny na jedno jídlo zrušilo ministerstvo školství už loni. Jídelny musí vyjít s tím, co vyberou na stravenkách," tvrdí. Navíc podle ní radní nedávno cenu stravenky pro cizí strávníky zvýšili o tři koruny. "Rozdíl cen v jídelnách a restauracích je nejspíše způsoben tím, že ve velkém se na vaření ušetří. A školní jídelna uvaří denně až tisíc jídel," uvedla Dvořáková. Ani odpisy zařízení v rozdílu cen podle ní nehrají roli. Určitý význam naopak podle ní má skutečnost, že ve školních jídelnách se vaří jednodušší jídla než v restauracích, i to, že jídelny se snaží kupovat co nejlevnější suroviny.

(tn)

Tisk

Další články v kategorii Podnikání

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info