Kaviár bude kolkovaný jako alkohol
02.05.2008 | Lidové noviny
Nasolené jikry z jesetera, tedy kaviár, jsou v Česku předmětem čím dál víc bujícího nelegálního obchodu. Ze zemí bývalého Sovětského svazu proudí do Česka tato tradiční carská pochoutka často v neoznačených nádobách.
Za špatné „štítkování“ obalů proto rozdala Česká inspekce životního prostředí v minulých letech velké množství pokut. Ty však nelegální dovozce od jejich nekalé činnosti odradit nedokážou. „Černý“ byznys jim totiž každoročně vynáší pohádkové zisky.
„Zelený“ resort vedený Martinem Bursíkem se chystá zavést u kaviáru kolkování, jež bude hodně podobné tomu u lahví s alkoholem. Počítá s tím novela zákona o obchodování s ohroženými druhy živočichů, která v pondělí prošla vládou. „S kaviárem se nelegálně obchoduje. Kolkování by tomu zamezilo,“ říká spolutvůrce novely Petr Roth z ministerstva životního prostředí.
Nejkvalitnější a nejdražší kaviár pochází z jesetera. Je zbarven do černa. Jeho cena se může vyšplhat až na cenu 600 eur za 100 gramů.
Česká inspekce životního prostředí již zpřísnila pravidla pro obchodování s jeseteřími jikrami: zavedla registr licencovaných vývozců, zpracovatelů a balíren podle dokladů CITES (Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin). Registrace se netýká „nepravého“ kaviáru z lososů, tuňáků, létajících ryb, pstruhů či hlemýžďů.
„Pokud je kaviár legálně dovezen do EU, obchodován či vyvážen z unie v neotevřené, originální nádobě s neporušeným štítkem ze země původu, není třeba, aby se obchodník registroval,“ vysvětlila vedoucí referátu CITES Pavla Říhová. Doklad si nemusí opatřovat ani osoba, která vyváží či dováží kaviár z jesetera pro svoji spotřebu do hmotnosti 125 gramů.
Spotřebitelé mají často problémy s určením, zda produkt, který si v obchodě kupují, jsou jikry z jeseterovitých ryb, nebo méně kvalitní - třeba ze zmiňovaného lososa. K orientaci by měl pomoci právě štítek na nádobě. „Měl by obsahovat: o jaký druh ryby jde, zemi původu atd. Když tam takové údaje nejsou, tak jde většinou o kaviár nelegální - od pytláků,“ řekla Říhová. Delikatesa „z druhé ruky“ se pak pro spotřebitele může změnit v noční můru. „Pytláci jikry z ryb vytlačují uměle. Nezpracovávají je naložením. V nádobě pak bují různé plísně a pro člověka je to zdravotně velmi nebezpečné.“
Další články v kategorii Podnikání
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Projekt Hlídače státu: Agrofert má i přes Babišův střet zájmů zakázky od státu (19.12.2025)
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů (16.12.2025)
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)

Tweet



