Krize dopadla i na pekaře, drtí je dovoz

Tuzemské pekárny loni dle kvalifikovaných odhadů vyrobily o deset procent méně pečiva než v roce 2008. Na internetových stránkách Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR to uvedl předseda jeho představenstva Oldřich Týř.

Přestože hospodářská krize zasáhla obor méně než jiná odvětví, lidé raději nakupují levnější pečivo a mražené polotovary z dovozu.

Největším problémem byl pro pekaře v loňském roce prudký propad cen. „Nastartoval jej obchodní řetězec Lidl a následoval nelítostný souboj mezi řetězci, kde v honbě za rekordně nízkou cenou byly zbraní základní pekařské výrobky,“ řekl Týř.

Své tvrzení dokládá statistikou ČSÚ, podle níž výrobní cena kilogramu pšeničného pečiva od ledna do prosince klesla téměř o sedm korun na 26 korun. Spotřebitelská cena se snížila z 50 korun na necelých 34 korun. Podobně, i když ne tak výrazně, klesala také cena chleba, marže se tak snížila pekařům i obchodníkům.

Obchodní řetězce loni také dále zvyšovaly poplatky vybírané od svých dodavatelů a prodlužovaly doby splatnosti, přetrvával také dlouhodobý problém pekařů, jímž je zpětné vrácení neprodaného pečiva obchodníky zpět výrobcům. Stát prý na rozdíl například od Německa či Rakouska nebrání české zemědělce, mlynáře a pekaře před levnými dovozy ze zahraničí.

Dovážené zmrazené a znovu rozpékané výrobky přitom prý již tvoří více než deset procent tuzemských prodejů pečiva.

Tisk

Další články v kategorii Podnikání

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info