Nevypadalo to dobře. Teď se pálenice radují
11.08.2015 | Denik.cz
Neměla to být zrovna vydařená sezona. Nad majiteli pálenic se ovšem v posledních dnech rozplývají chmury. „Mysleli jsme, že sezona bude horší, ale vypadá to na lepší průměr. Termíny se plní, zase pojedeme nonstop čtyřiadvacet hodin denně včetně sobot a nedělí. Loni to bylo od srpna do září, letos by to mohlo být podobné," pochvaloval si pracovník pálenice v Hruškách na Břeclavsku Petr Tichý.
Přitom extrémní sucho a řádění škůdců nemělo pálenicím příliš přát. Přesto třeba na Vyškovsku úroda rekordy rozhodně trhat nebude. „Loni byla určitě slabší, třeba jablka jsem neměl téměř žádná, teď to vypadá lépe," přiblížil předseda vyškovských zahrádkářů Jaroslav Kolečkář. Nadprůměrný zájem o služby nyní hlásí například slavkovská pálenice, která je součástí místního pivovaru, přestože je v provozu teprve od posledního července. „Loňská úroda byla podprůměrná, letos to zatím vypadá velmi dobře. Zájem o pálení narostl o dvě třetiny oproti předchozímu roku," přiblížil ředitel pivovaru Jiří Hořava.
Zákazníci Lihovaru a likérky ve Velké Polomi na Ostravsku si už objednávají vypálení kvasů z meruněk a letních jablek. Destilační proces už mají za sebou třešně, jejichž úroda byla letos podle pracovníka lihovaru Marcela Černíka solidní. „Ti, kdo nelenili, třešně nasbírali a naložili je do sudů, mají už pálenku doma," přiblížil. V objednávkách se zatím minulý týden netopila Pěstitelská pálenice v Krásném Poli. „Sezona se teprve rozjíždí. Musíme věřit, že bude slušná úroda podzimních jablek, švestek na stromech totiž v okolí moc vidět není. Tak uvidíme, jak sezona nakonec dopadne," řekl pracovník pálenice Antonín Šputa, jehož zákazníky jsou většinou muži starší generace. „Těm mladším se většinou do pracného trhání či sbírání ovoce moc nechce. A když něco nasbírají, tak většinou nemají ani čas zabývat se přípravou kvasů," doplnil.
Každým rokem také lidé přicházejí s novými příchutěmi a do kvasu přidávají méně obvyklé druhy ovoce. „Objevují se originální pálenky, třeba z kdoulí, která je velmi zajímavě aromatická. Pořád ale vede klasika, což jsou jablka, švestky, meruňky nebo hrušky," dodal ředitel slavkovského pivovaru Hořava.
Autor: Redakce
Další články v kategorii Podnikání
- Australský podnikatel českého původu Josef Chromý proslul jako uzenář i vinař (18.12.2025)
- Pekárna Hruška zahájila v Ostravě provoz chlebové linky téměř za 50 milionů Kč (17.12.2025)
- Pivo, auta a losos. Británie podepsala s Jižní Koreou obchodní dohodu (17.12.2025)
- Mlékárně Net Plasy loni vzrostly tržby, zisk však podniku z Bystřice p. H. klesl (17.12.2025)
- SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů (16.12.2025)
- Novým generálním ředitelem řetězce Penny v Česku je od listopadu Draško Lazović (16.12.2025)
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)

Tweet



