Oživlý pivovar chce jet naplno

Pouze patnáct tisíc hektolitru piva uvaril za lonský rok nedávno znovuzrozený pivovar ve Vratislavicích. Letos by predstavitelé pivovaru chteli rozjet výrobu naplno. "Prežili jsme prvních nekolik mesícu, kdy pivovar ve Vratislavicích zacal opet vyrábet. Príští rok bychom rádi uvarili šedesát až sto tisíc hektolitru piva," uvedl reditel a zároven sládek vratislavického pivovaru Petr Hostaš. Obchodní reditel konkurencního pivovaru ve Svijanech Petr Menšík si nemyslí, že kvuli vetšímu množství piva, které chce letos vyrobit vratislavický pivovar, prijdou Svijany o své hospody. "V regionu nejsme jen my a Vratislavice, pivo varí i nekolik dalších pivovaru. Všechny se snaží zvyšovat svuj výstav a nyní jen pribude další znacka. Kvuli tomu nezkrachujeme." Znacku Vratislav koupily Pražské pivovary a pred tremi lety prestehovaly výrobu do Prahy. Pivo se do Vratislavic vrátilo až v polovine minulého roku a zmenilo znacku na Konrád. Ten také vyhrál na nedávných Slavnostech piva v Tábore nekolik pivních pecetí. Nejlepším pivem se ve své kategorii stalo vratislavické svetlé jedenáctistupnové pivo. "Také naše další dve piva skoncila do tretího místa. Tmavá jedenáctka byla druhá a svetlá dvanáctka dostala bronzovou pivní pecet," uvedl reditel a zároven sládek vratislavického pivovaru Petr Hostaš. "V Tábore soutežilo dalších ctyricet ceských pivovaru." Vratislavický pivovar zacal opet pracovat v dobe, kdy se v Liberci usadilo hodne dalších znacek piv. "Pivní trh je už nasycený a my jsme se proto spoléhali hlavne na to, že Konráda budou pít lidé, kterí si pred lety oblíbili Vratislava," poznamenal Hostaš. "Ješte na zacátku devadesátých let totiž v Liberci pivari sedeli témer jen u Vratislava a ostatní znacky se sem nedostávaly. Dnes cepují hospodští v Liberci mnoho druhu piv." Krome Liberecka, Jablonecka a Semilska chce vratislavický pivovar vozit pivo i do dalších míst. "Dnes oživujeme i staré kontakty se zahranicím," vysvetlil Jaroslav Toman z marketingového oddelení pivovaru. "Rádi bychom dodávali pivo i do príhranicí v Nemecku ci Polsku. Už dnes máme jednu restauraci v nemeckém Görlitz." Zatímco pred prestehováním vratislavického piva do Prahy tu pracovalo nekolik stovek lidí, dnes Konráda varí padesátka zamestnancu. "Vetšina pracovníku jsou puvodní zamestnanci, kterí kvuli prenesení výroby piva prišli o práci a nyní se opet vrátili," rekl Hostaš. "Jak budeme v budoucnu varit víc piva, chceme i prijímat další pracovníky." Do pivovaru ve Vratislavicích dnes jezdí také návštevníci na ochutnávky a exkurze. "Lidé nejdrív navštíví památky v Liberci a cestovní kancelár je potom autobusem doveze i k nám," doplnil Hostaš.

Tisk

Další články v kategorii Podnikání

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info