Pálenice na Třebíčsku bude z ovoce vyrábět i mošt nebo křížaly
07.08.2019 | ceskenoviny.cz
Pěstitelské pálenice na Vysočině zahajují další sezonu, podle celního úřadu jich je v kraji 48. Služby zahrádkářům nabízí také nedávno dokončená pálenice v Rokytnici nad Rokytnou, která vedle pálenky může ovoce zpracovat na mošt nebo ho sušit. Fungovat bude jako sociální podnik zaměstnávající lidi se znevýhodněním. Naproti tomu zahrádkáři ve Žďáru nad Sázavou mají pálenici už od konce 80. let, zjistila ČTK.
Moštárnu a pálenici Veverka vybudovala rodinná firma NVK group ve stejnojmenné osadě Rokytnice nad Rokytnou. Vznikla u silnice od Třebíče na Telč vestavbou do stavení, v němž býval zájezdní hostinec. "Zajímá nás zdravá výživa a k tomu zpracování ovoce, které se tady těžko pěstuje. Když už se vypěstuje, tak aby se dostatečně využilo," řekl ČTK Alois Novák z firmy.
Na zahradách v okolí podle Nováka ale letos moc ovoce vidět není. "Naštěstí my nejsme odkázaní jen na místní produkci," řekl. Firma vyrábí také mošty z ovoce od větších sadařů z jiných míst v Česku. Pálenici zprovoznila 1. srpna.
Do sušárny se najednou vejde 100 kilogramů rozkrájených jablek, hrušek nebo jiných druhů ovoce. Sušárna je zatím elektrická, ale později k sušení poslouží voda ohřátá provozem pálenice. "Sušení je náročné na energie, proto jsme se hodně zaměřili na zpětné získávání tepla z procesu pálení," uvedl Novák. Usušit je možné také výlisky po moštování. Na lince umístěné v sousední budově z nich firma může vyrobit i granule používané třeba jako přídavek pro krmení koní. O chod podniku se zatím starají členové rodiny, postupně by tam mohlo najít práci několik lidí.
Organizace Českého zahrádkářského svazu ve Žďáru nad Sázavou má svou pálenici od roku 1986. "To jsme byli dlouho jediní na Vysočině," řekl ČTK Václav Bártek, který se o provoz stará. Uvedl, že vloni byl rekordní rok, co se týče množství ovoce, a tím pádem i pálení. Odhadl, že nová sezona se k té minulé nepřiblíží ani z poloviny.
"Letos je úroda nízká. Ovoce bylo poškozené mrazem na jaře, potom částečně suchem a částečně kroupami," řekl. Třešně na pálení podle Bártka tentokrát skoro nebyly, podstatně méně než vloni bude na zahradách v okolí také jablek nebo švestek. Žďárská pálenice vstoupila do nové sezony v pondělí.
Od loňského července do letošního června vyrobily pálenice na Vysočině podle údajů krajského celního úřadu 410.000 litrů stoprocentního alkoholu. V porovnání s předcházejícím ročním obdobím to byl víc než čtyřnásobek. Nejvíc pálenic, celkem 17, evidují celníci na Žďársku. Následuje Třebíčsko s 13 pálenicemi.
Další články v kategorii Podnikání
- Teplé počasí hospodám pomohlo. Přesto musí lidé počítat se zdražováním (22.04.2024)
- Budějovický Budvar měl loni rekordní tržby 3,37 miliardy korun, stouply o 11 pct (18.04.2024)
- Pivovary Staropramen se řadí mezi nejlepší zaměstnavatele roku 2024 v Česku (18.04.2024)
- U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem (15.04.2024)
- Farmářské trhy se vracejí. Problémem bývá špatné označování výrobků a hygiena (14.04.2024)
- Candáty v Lipně možná likvidují sumci, vědci a rybáři je chtějí ochránit (12.04.2024)
- Výstavbu na nejkvalitnější ornici nesmí stát zakazovat, říká starosta obce v sousedství automobilky (12.04.2024)
- Dej Bůh štěstí! V klášterech se opět vaří pivo (12.04.2024)
- Vláda se postavila neutrálně ke zrušení zákazu prodeje ve svátcích (11.04.2024)
- Kde se daří pivu? Minipivovary vládnou Budějovicku, boom zažívá i jižní Morava (11.04.2024)