Z pálenic už voní ovocná kořalka
23.08.2004 | Mladá fronta Dnes
Z pálenic v kraji se začíná linout vůně ovocných kořalek. Sezona výroby destilátů z úrody zahrádkářů a sadařů začala.
První litry pálenky z plodů letošní úrody už jsou na světě. "Podle toho, jak letos vypadá ovoce, se zdá, že by v moštárnách a pálenicích mohlo být rušno. Ovoce je totiž drobnější, ale je ho hodně, a tak spíše než na uskladnění či kompotování je hodně lidí spíše využije právě k výrobě ovocné šťávy z lisování či kvasu na pálenku," míní zkušený sadař Richard Schwarz z Vranova na Rokycansku.
Letos se pálenky dočkají její milovníci o něco později než loni. To je ale dáno tím, že před rokem panovalo extrémně teplé a suché počasí, které umožnilo dřívější dozrávání plodů. "Letošek je vlastně normální stav. A co se týče úrody - výnosy budou asi dobré. Samozřejmě, že řada druhů ovoce ještě sklizena není, ale první výsledky napovídají, že letošek můžeme brát jako pěstitelsky úspěšný rok. Třeba švestek je letos opravdu hodně, možná i více dvakrát tolik co obvykle," říká předseda Unie destilatérů Václav Šitner. Podle něj podobná situace panuje i jinde v Evropě, a tak se na český trh dostávají i levné dovozy.
Kvůli vývoji počasí bude mít ale letos ovoce o něco nižší cukernatost než třeba loni. Znamená to, že na výrobu litru kořalky bude třeba větší množství ovoce. Ale na kvalitu pálenky vliv nemá.
Pálenka ale letos o něco podražila. Důvod? Vzrostla daň - spotřební i DPH. Litr padesátiprocentní kořalky tak bude většinou i o dvacet a více korun dražší než loni. "Zatím se ale nezdá, že by zákazníků, kteří si v pálenicích nechávají zpracovat ovoce, ubylo. Uvidíme, jak to bude v hlavní sezoně," říká Šitner. V kraji v poslední době vzniklo mnoho nových pálenic. Rostoucí konkurence dává lidem šanci si vybrat z více možností, kde nechat úrodu zpracovat. "Tento vývoj dává šanci přežít jen těm kvalitním provozovnám, a to je dobře," říká Václav Šitner.
"Hodně lidí si ale zakládá vlastní kvas. Pokud ale mají zákazníci zájem, stačí přivézt ovoce k nám a my se už o výrobu kvasu postaráme," říká majitel pálenice Jindřich Pohanka z Polánky u Kasejovic.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



