AGF Trading usiluje o změnu systému zpracování masa
27.11.2001 | Agris
Zhruba 80 000 tun by měla činit roční společná porážková kapacita tří velkých domácích masokombinátů - Masa Planá, Masa Studená a Kosteleckých uzenin při splnění standardů požadovaných Evropskou unií. V rozhovoru pro Agris to uvedl generální ředitel společnosti AGF Trading František Janů. AGF Trading přitom vlastní první dva ze jmenovaných masokombinátů.
Všechny subjekty spolu podle Janů v současné době vedou rozsáhlá jednání o spolupráci. "Současná porážková kapacita těchto masokombinátů je vytížena na 70 až 80 procent, a proto bychom chtěli nabízet porážky i třetím subjektům," konstatoval Janů. V praxi by šlo o uplatnění takzvaného německého modelu zpracování masa, ve kterém existují velké, koncentrované moderní porážkové provozy, kolem kterých se pak soustředí menší subjekty vyrábějící finální masné výrobky.
"Je to pro všechny strany výhodné. Chce-li řezník vyrábět špičkový masný výrobek, pak k tomu potřebuje také špičkovou technologii, a kdyby měl ještě k tomu investovat do zkvalitnění malých porážek, tak by mu na potřebnou zpracovatelskou technologii nezbylo," zdůrazňuje Janů. Proto je podle jeho slov nutná specializace, kdy velké porážky dodají řezníkům polotovar na další zpracování a drobnější výrobci se pak mohou soustředit na výrobu svých speciálních produktů.
Investice do porážkových kapacit jsou přitom navíc podle Janů pro menší subjekty nemožné. "Průměrný masokombinát s ročním obratem kolem 1,5 miliardy korun potřebuje na investice do technologií, zdravotních a hygienických standardů, systému kritických bodů a do splnění celé řady dalších podmínek certifikace zhruba 80 až 100 milionů korun," konstatoval Janů. Vychází přitom ze zkušeností Masa Planá, která na splnění podmínek certifikace pro export do EU předpokládá v příštím roce investice ve výši 40 až 50 milionů korun. "A to je tento podnik v lepším stavu než většina ostatních. Již v této době má Planá certifikát pro vývoz do USA, a každoročně je prověřována zaoceánskými inspektory," informoval Janů.
Další články v kategorii Potravinářství
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)

Tweet



