Aplikace oxidu uhličitého v mléčných výrobcích
16.10.2006 | ÚZPI
Je zprostředkován přístup k obsáhlému přehledu využití oxidu uhličitého v jednotlivých typech mléčných výrobků. Požadavek na zvyšování kvality potravin vedl k vypracování postupu prodloužení údržnosti nesterilních mléčných výrobků prostřednictvím aplikace oxidu uhličitého. Oxid uhličitý je přirozená složka mléka, na vybrané mikroorganismy způsobující kažení mléčných výrobků působí jako inhibitor. Přesný mechanismus účinku není dosud zcela objasněn. Aplikace oxidu uhličitého do obalů s modifikovanou atmosférou nebo finančně efektivní jeho přímý vstřik je postup prodloužení údržnosti, který se komerčně využívá u některých mléčných výrobků v širokém měřítku.
Pro aplikaci oxidu uhličitého v mléčných výrobcích se vyvíjejí nové technologie.
V září 2006 byl publikován v časopise “Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety” obsáhlý přehled pod názvem “Přídavek oxidu uhličitého do mléčných výrobků ke zvýšení kvality” (viz příloha).
Příloha: Addition of Carbon Dioxide to Dairy Products to Improve Quality: A Comprehensive Review
Obsah přehledu:
* Mikrobiologické účinky oxidu uhličitého
* Technologie použití oxidu uhličitého (porovnání MAP a přímého přídavku)
* Oxid uhličitý jako přirozená složka syrového mléka
* Přídavek oxidu uhličitého do mléčných výrobků:
– syrové (nepasterované) mléko
– pasterované mléko
– sýry
– cottage sýr
– jogurt a fermentované mléčné nápoje
– sušené mléko
– máslo
Autor : Ing. Alexandra Kvasničková
Další články v kategorii Potravinářství
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- Tradice, know-how i suroviny. Filipíny se otevírají českým pivovarníkům (12.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- Kapusta má téměř tolik železa jako maso. Využijte její potenciál (11.12.2025)
- SVS nařídila stáhnout z trhu chlazená kuřata z Francie s obsahem salmonel (11.12.2025)
- Pokles cen másla způsobuje hlavně přebytek mléka a jeho zlevnění (09.12.2025)
- Výrobci uzenin Steinex a Steinhauser se spojili, firma pořizuje nové výrobní technologie (09.12.2025)

Tweet



